Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Τα «ψιλά γράμματα» εργολαβιών σε ΕΣΥ και ΑΕΙ

05/04/2009 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας στο ΑΠΘ και «δωρεές» στο Ιπποκράτειο

Του Τασου Tελλογλου

Πρόσφατα, ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας έλεγε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι αν δεν διαλευκανθεί η υπόθεση Κούνεβα, τότε το «ζήτημα των εργολαβιών θα δηλητηριάζει επί μήνες ή και χρόνια τους χώρους όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συναντώνται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη»…

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η εκτίμηση αυτή επαληθεύτηκε άμεσα, καθώς το Eργατικό Kέντρο Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε προ πολλού περί την εργολαβία καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι δεν τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από τις εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας. Οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τις εργολαβίες το αρνούνται, αλλά γεγονός είναι ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος από το χώρο της φύλαξης, στη συνέλευση που έγινε στο ΑΠΘ, κατήγγειλε ότι λαμβάνει πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που «φαίνονται» στην εξοφλητική απόδειξη που του δίνει η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εργολαβική εταιρεία καθαριότητας, η γνωστή «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ», αναλαμβάνοντας την εργολαβία καθαριότητας είχε «αναγκαστεί», να προσλάβει εκτός από τις περίπου 300 καθαρίστριες, και 80 άτομα για τη λειτουργία της… γραμματείας του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με λίστες που έδειξαν οι καταληψίες σε καθηγητές του ΑΠΘ και μέλη της Συγκλήτου, οι συμβάσεις καθαριότητας και φύλαξης ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Το ΑΠΘ είχε να κάνει προσλήψεις από το 1983 επί πρυτανείας Δημ. Φατούρου και κάποια στιγμή ο αριθμός των εργαζομένων, όχι μόνο στην καθαριότητα αλλά και στη φύλαξη, στο «πράσινο» και πάνω από όλα στην «καρδιά» του πανεπιστημίου, στη γραμματεία, έφτασε τα 700 ατομα, ενώ σήμερα είναι περίπου 500. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση του ΑΠΘ είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγγείλει τη σύμβαση αν αποδειχθεί ότι δεν τηρούνται τα κατώτατα όρια των συλλογικών συμβάσεων για τον απλούστατο λόγο ότι το πανεπιστήμιο «μέσω της γραμματείας» του είναι όμηρος της κάθε εργολαβίας. Αυτό, βέβαια, που καταδεικνύει την ιδεοληψία των καταληψιών είναι ότι αυτό το «σύστημα» δεν εμπόδισε το πανεπιστήμιο τα τελευταία 25 χρόνια να αλλάζει «εργολάβους» και να επιβάλλει σε κάθε καινούργιο να «προσλαμβάνει» και διοικητικούς υπαλλήλους, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι τίποτ’ άλλο από «ρουσφέτια» της καθηγητικής κοινότητας.

Δωρεές προμηθευτών

Και βέβαια, στα δημόσια(;) νοσοκομεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία, οι προμηθεύτριες εταιρείες φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού υλικού διορθώνουν… προαύλια, αγοράζουν μηχανήματα, επισκευάζουν τα γραφεία των γιατρών και σε ορισμένες περιπτώσεις αναλαμβάνουν τη διαχείριση της κλινικής εξ ολοκλήρου! Aυτό συμβαίνει με μία παθολογική κλινική μεγάλου νοσοκομείου της χώρας, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν λίγο πριν από τα εγκαίνιά της ακόμα και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι γιατροί έχουν μάθει να «ζουν» εδώ και δύο δεκαετίες, περίπου, στα δημόσια νοσοκομεία μόνο εν μέρει από την κρατική χρηματοδότηση και θεωρούν την πρακτική αυτή μέρος της καθημερινότητας της λειτουργίας του ΕΣΥ...

Ετσι, στο Ιπποκράτειο, σειρά γραφείων γιατρών της πανεπιστημιακής κλινικής κατασκευάστηκαν από δωρεά εταιρείας, διότι το νοσοκομείο δεν είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των ιατρείων. Γιατροί και διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζουν ότι οι «δωρεές αυτές δεν έπαιξαν συνολικά κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο νοσοκομείο και τους προμηθευτές, καθώς η δωρεά έγινε από το σύνολο των 5 εταιρειών που προμήθευαν το νοσοκομείο με παρόμοια υλικά».

Η διοίκηση του Ιπποκρατείου που υιοθετεί αυτή την πρακτική, δημοσιεύει τα ονόματα και τα ποσά αυτών που «δωρίζουν» σε μια προσπάθεια να εμφανίσει μια πολιτική διαφανή. Ετσι, δημοσίευσε ότι το σύνολο των δωρεών που έγιναν την περίοδο 2005–2007 προσέγγισε τις 450.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα να έχει δοθεί από την Εθνική Τράπεζα.

«Αυτή καθαυτή η πρακτική δεν είναι κακή», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος του ΕΣΥ εκείνης της εποχής, τέτοιες δωρεές γίνονταν και πριν από την ίδρυση του ΕΣΥ, από ιδιώτες. «Τώρα όμως αυτό που γίνεται όλο και συχνότερα είναι να δίνουν χρήματα και εταιρείες που προμηθεύουν τα νοσοκομεία», λέει ο ίδιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί το ζήτημα μάλλον αμήχανη. Μόνο η πρ. υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε στείλει το θέμα αυτό στον εισαγγελέα, το 2005. Ο εισαγγελέας ακόμα ερευνά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: