Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Εμειναν από γάζες τα νοσοκομεία!

05/04/2009 (ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Αδειάζουν μέρα με τη μέρα οι αποθήκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σε πολλά απ΄ αυτά λείπουν γάζες, ράμματα, γάντια, σύριγγες, ουροδοχεία, ακόμη και... χαρτιά υγείας. Οι προϊσταμένες των τμημάτων... ανταλλάσσουν αναλώσιμα υλικά μεταξύ τους, και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιες από το κοντινότερο φαρμακείο. Γιατροί και εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ανάλογη κατάσταση δεν έχουν ξαναζήσει. Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ)- παραμένει χωρίς πρόεδρο περίπου έναν μήνα μετά την παραίτηση από τη θέση αυτή του κ.Ευ.Αραμπατζή- ρίχνουν το «μπαλάκι» στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), σταμάτησαν να παρέχουν αντιδραστήρια, αναλώσιμα και ορθοπαιδικά υλικά στα δημόσια νοσοκομεία. Απείλησαν μάλιστα ότι αν συνεχιστεί η εκκρεμότητα με τη ρύθμιση των χρεών, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες αναστολές προμηθειών.

Σύμφωνα με τον κ.

Θ. Νησιώτη , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), από το Μεταξά λείπουν νεφροειδή δοχεία (με αυτά μεταφέρουν τις γάζες και τα εργαλεία), ράμματα, ειδικές αυτοκόλλητες γάζες για τα τραύματα και ένα τοπικό αναισθητικό.

«Το αναισθητικό είχε παραγγελθεί αρκετό καιρό προτού παρουσιάσει έλλειψη. Ωστόσο δεν ήλθε όταν το χρειαστήκαμε και η προϊσταμένη αναγκάστηκε να το αγοράσει» αναφέρει.

Ο κ. Νησιώτης επιρρίπτει τις ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση στους αρμοδίους της ΕΠΥ. Ανάλογη είναι και η άποψη της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας κυρίας Σωτηρίας Δάλλα .

«Δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ σε αυτή την άθλια κατάσταση.Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελλείψεων αναγκαζόμαστε να προμηθευόμαστε κάποια υλικά εκτός διαγωνισμών και έτσι είμαστε στο έλεος των προμηθευτών» προσθέτει.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» πριν από περίπου δέκα ημέρες δεν υπήρχαν γάντια και ουροδοχεία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ι. Μπριάνας. «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε ούτε χαρτί υγείας για τους θαλάμους των ασθενών» δηλώνει.

Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» οι γάζες, το οινόπνευμα και το βαμβάκι είναι... είδη πολυτελείας.

«Μας λείπουν ακόμηκαι τα ποτηράκια για τη συλλογήτων ούρων. Στέλνουμε τους συγγενείς των ασθενών να αγοράσουν από το φαρμακείο» αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ.Αργ. Παρδαλάκης.

Προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων υλικών σε ημέρα εφημερίας αντιμετώπισε και το Θριάσιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων κ. Π.Παντέλη,«κατά τη διάρκεια της εφημερίας δεν υπήρχε συγκεκριμένο ορθοπεδικό υλικό το οποίο αναζητήσαμε από το Τζάνειο». Επίσης αναφέρει ότι «το αιματολογικό τμήμα δεν είχε αντιδραστήρια για τον έλεγχο της αιμορραγίας».

Η εικόνα που παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Λαϊκό Νοσοκομείο είναι καλύτερη. Ωστόσο ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων κ. Τ. Αντωνόπουλος καταγγέλλει ότι για να μη δημιουργούνται προβλήματα «το νοσοκομείο προμηθεύεται εξωσυμβατικά αναλώσιμαυλικά τα οποία χρυσοπληρώνει. Η περιβόητη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας», συνεχίζει,«έχει μείνει στα χαρτιά».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΥ κ. Ανδρ.Αννόπουλος δηλώνει προς «Το Βήμα» ότι «η Επιτροπή έχει ζητήσει προ οκταμήνου- τρεις φορές ως σήμερα- από τα νοσοκομεία τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να προβεί σε διαγωνισμούς. Αυτά δεν τα έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου δεν γίνονται διαγωνισμοί. Υπεύθυνες είναι οι διοικήσεις» αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: