
η φωτογραφία από το www.tvxs.gr

Την ακύρωση σημαντικού μέρους των παραγγελιών εμβολίων προσανατολίζεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», να διαπραγματευτεί η χώρα μας, με τις προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί, από την εποχή της συμφωνίας, έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Κυρίως το γεγονός ότι από την αρχική εκτίμηση πως απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου, καταλήξαμε στο ότι αρκεί μόνο μία. Ετσι με το πέρασμα της πανδημίας θα περισσέψουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις, που κοστίζουν πάνω από 70 εκατ. ευρώ (!) και γι’ αυτές γίνεται τώρα προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης για να μην τις παραλάβουμε.
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που ρωτήθηκε σχετικά, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση εμείς σε αυτή τη φάση θέλουμε πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η αναγκαία κάλυψη για να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία και από εκεί και πέρα σε αυτό εδώ το πλαίσιο αξιολογούμε και όλες τις ειδικές παραμέτρους σε σχέση με τις παραγγελίες αυτές».
Εξάλλου, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το λεγόμενο «τείχος προστασίας» δημιουργείται ήδη από τον τρόπο διασποράς του ίδιου του ιού. Οι 700.000 με 800.000 άνθρωποι που, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί από τον ιό στη χώρα μας αναπτύσσουν με τα αντισώματα του οργανισμού τους το «προστατευτικό ανάχωμα» και σίγουρα είναι πολλαπλάσιοι από κάποιες δεκάδες χιλιάδες που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στη χώρα μας. Μέχρι τις γιορτές θεωρείται ότι θα έχει δημιουργηθεί το απαραίτητο «τείχος» για να σταματήσει η περαιτέρω διασπορά του ιού.
Φτάνουν και περισσεύουν
Στην επανεκτίμηση της ανάγκης παραλαβής εμβολίων σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η δεδομένη απροθυμία των πολιτών (6 στους 10) να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη.
Εκτιμάται ότι τα εμβόλια που θα γίνουν στη χώρα μας αυτήν την περίοδο θα φτάσουν συνολικά τις 6 εκατ. δόσεις. Ενδεχομένως με επαναδιαπραγμάτευση να δεχθούμε να παραλάβουμε μικρές επιπλέον ποσότητες από τις παραγγελίες.
Ηδη προβληματίζει σοβαρά τους ειδικούς το γεγονός ότι έχουμε συνάψει ως χώρα συμφωνίες με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια συνολικά 16 εκατ. δόσεων, που όμως δεν τις έχουμε όλες τώρα που υπάρχει η πανδημία, αλλά η εκτέλεση των παραγγελιών θα ολοκληρωθεί, εκτός εποχής της πανδημίας, τον... Απρίλιο!
Για τις παραγγελίες αυτές, που έγιναν μέσω ΕΟΦ, έχουμε ήδη πληρώσει, από ειδικό λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε προκαταβολές 10% και οι συμφωνίες προβλέπουν τμηματική εξόφληση, μερικές εβδομάδες έπειτα από κάθε παραλαβή.
Τα επιχειρήματα ότι δεν έχουμε μεγάλο μέρος των εμβολίων την περίοδο που είναι απαραίτητα, κυρίως όμως η αλλαγή διεθνώς των αναγκών για τη «μονοδόση», αλλά και το γεγονός ότι οι εταιρείες μετατοπίζουν το εμπορικό ενδιαφέρον τους σε γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη που δημιουργούνται νέες... αγορές λόγω του επικείμενου χειμώνα δημιουργούν την αίσθηση ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Σε αριθμούς
Ειδικότερα, με την προμήθεια των εμβολίων υπάρχει αυτή τη στιγμή η εξής εικόνα:
Με τη φαρμακευτική εταιρεία «Novartis» υπογράψαμε συμφωνία για προμήθεια 3 εκατ. δόσεων, προς 8 ευρώ τη δόση. Παραλήφθηκαν έως τώρα 1.421.700 δόσεις και έως τις 31-12-09 θα παραληφθούν άλλες 578.300 δόσεις. Ακόμη, 1 εκατ. δόσεις επρόκειτο να παραληφθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 και αυτή η ποσότητα μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση.
Με τη φαρμακευτική εταιρεία «Glaxo Smith Kline» η αρχική συμφωνία ήταν για 2 εκατ. δόσεις, αλλά μετά την εξαγγελία του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών της χώρας, μαζί με τους μετανάστες, η συμφωνία επεκτάθηκε για 10 εκατ. δόσεις προς 8,5 ευρώ για το πρώτο κύμα και γύρω στα 7 για το δεύτερο. Εως τώρα παραλήφθηκαν 883.000 δόσεις και έως τις 31-12-09 θα παραληφθούν 1.964.000. Οι υπόλοιπες 6.400.000 δόσεις επρόκειτο να παραληφθούν το 1ο 4μηνο του 2010 και γι’ αυτές επίσης θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να ακυρωθεί η παραγγελία.
Με τη φαρμακευτική εταιρεία «Sanofi Ρasteur» υπογράφηκε συμφωνία για προμήθεια συνολικά 3 εκατ. δόσεων, από τις οποίες 2 εκατ. επρόκειτο να παραληφθούν μέσα στον Δεκέμβριο και το υπόλοιπο 1 εκατ. τον Ιανουάριο, προς 6 ευρώ. Ομως η συμφωνία αυτή παρουσίασε πρόβλημα, αδυνατεί η εταιρεία να εκτελέσει την παραγγελία και προτείνει να παραδώσει τέλος Ιανουαρίου τα πρώτα 2 εκατ. δόσεις, που όμως θα είναι χωρίς ανοσοενισχυτικό. Ετσι η χώρα μας προσανατολίζεται στην «καταγγελία της συμφωνίας» και την ολοκληρωτική ακύρωση αυτής της παραγγελίας.
Ολοι πλην ενός έπασχαν και από άλλο σοβαρό νόσημα
Από τους 18 έως τώρα θανάτους που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, όλοι -εκτός του Γάλλου τουρίστα για τον οποίο δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για ιστορικό πιθανού προϋπάρχοντας νοσήματος- αφορούν άτομα που είχαν προηγουμένως κάποιο σοβαρό νόσημα, ανάμεσά τους άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη και επιπλοκές από τη δυσκινησία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
Περιμένοντας το μεγάλο κύμα
Κερδίζουμε τη μάχη χωρίς πολλές απώλειες
Περιμένοντας τη μεγάλη έξαρση της νέας γρίπης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένας πρώτος απολογισμός που κάνουν για την έως τώρα εξέλιξη της «μάχης με τον ιό Α(Η1Νι)ν» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους ειδικούς επιστήμονες είναι ότι, χωρίς μεγάλες απώλειες, έως τώρα κερδίζουμε τη μάχη.
Ομως επισημαίνουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, κυρίως των ευπαθών ομάδων, για να αντιμετωπίσουμε τα δυσκολότερα που έρχονται.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας Νέας Γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, εκτιμά ότι έως τώρα έχουν νοσήσει στη χώρα μας πάνω από 800.000 άνθρωποι, μέγεθος υπερδιπλάσιο από αυτό που εκτιμούσαν πριν από μόλις δύο εβδομάδες ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μιλούσαν για 320.000.
Αυτό σημαίνει ότι «απέχουμε μακράν» έως τώρα από τα διεθνή στάνταρ που υπολογίζουν ένα θάνατο ανά 1.000 νοσήσαντες, αφού είχαμε έως χθες μόλις 18 θανάτους, δηλαδή ένα θάνατο ανά 53.000 νοσήσαντες! Και το πιο σημαντικό, όσοι καταλήγουν έχουν ιστορικό σοβαρής νόσου.
Χριστούγεννα μακράς διαρκείας
Μία εβδομάδα πιο νωρίς οι διακοπές στα σχολεία
Σοβαρά προκρίνεται πλέον η σκέψη να κλείσουν τα σχολεία μία εβδομάδα νωρίτερα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η επίσπευση των «διακοπών» για τους μαθητές, λόγω γρίπης, θα εξεταστεί αυτήν την εβδομάδα από την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας.
Ηδη σε όλη τη χώρα τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν (αριθμός μαθητών που λείπουν, αριθμός κλειστών τμημάτων) και μέχρι σήμερα 1 στα 8 σχολεία είναι κλειστό.
Αυτό πάντως που επισημαίνεται από τους παιδιάτρους είναι το γεγονός ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από τον ιό στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ήπια συμπτώματα, πολύ ηπιότερα από «τυπικές» ιώσεις προηγούμενων ετών.
Χιλιάδες πλέον μαθητές έχουν περάσει τη γρίπη στο σπίτι, είτε με μία, δύο ημέρες υψηλό πυρετό είτε στις περισσότερες περιπτώσεις με πυρετό γύρω στο 38, που με ήπια αντιπυρετικά υποχωρεί.
Διβάστε το πλήρες άρθρο εδώ
« Εξαγγελίες ΥΥΚΑ για ΜΕΘ: Απειρία ή Πολιτικός καιροσκοπισμός; »
Ερωτηματικά και σύγχυση προκαλεί στον Κλάδο μας η καθημερινή παρουσία της νέας Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Και δεν θα αποτελούσε μομφή η συνεχόμενη αυτή παρουσία, αν δε συνοδευόταν από αντιφατικές και ανακόλουθες δηλώσεις που ακυρώνουν τις προηγούμενες και καταδεικνύουν στην καλύτερη των περιπτώσεων, άγνοια αντικειμένου!
Παράλληλα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση στην Ελληνική κοινωνία ότι το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 αποτελείπανάκεια, και τη μοναδική ασπίδα απέναντι στην πανδημία, υπεκφεύγοντας και μεταθέτοντας τις ευθύνες της Πολιτείας για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.
Οι 3.000 νέες προσλήψεις Νοσηλευτών ανά έτος πέραν των συνταξιοδοτήσεων, που αποτελούσανπροεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε 2.000 προσλήψεις για το 2010 σύμφωνα με τις νεότερες εξαγγελίες της Υπουργού, και στην πορεία σε 300 προσλήψεις Συμβασιούχων για το ¨σταδιακό¨ άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, 3.000 συνάδελφοι που απασχολούνταν μέσω stage αποχωρούν από το ΕΣΥ, και άλλες 2.000 συνταξιοδοτούνται στο τέλος του χρόνου.
Ταυτόχρονα, η τύχη της προκήρυξης 7Κ/2009 για 1726 συναδέλφους που ήταν έτοιμη για δημοσίευση πριν τις εκλογές του Οκτώβρη αγνοείται, ενώ άγνωστος αριθμός επιτυχόντων συναδέλφων σε παλαιότερες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ αναμένει εδώ και 6 μήνες την έγκριση των κωδικών μισθοδοσίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους….
Η Υπουργός ανακοινώνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ θα ανοίξουν σταδιακά με το υπάρχον, έμπειρο προσωπικό! Ας μας υποδείξει η κυρία Υπουργός, πού βρίσκεται αυτό το έμπειρο προσωπικό σήμερα; Γιατί, αφού είναι έμπειρο, παραμένει αναξιοποίητο; Γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του;Μήπως γιατί δεν υπάρχει αυτό το προσωπικό, και οι εξαγγελίες της κυρίας Υπουργού εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο;
Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά, να προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευση της προκήρυξης 7Κ/2009 αλλά και σε επιπλέον προκήρυξη που θα καλύπτει τις συνταξιοδοτήσεις του 2009. Τέλος, την καλούμε να αποφύγει στο μέλλον τις ίδιες αδιέξοδες πρακτικές που ακολούθησε ο προκάτοχός της, οδηγώντας το ΕΣΥ στη χρεοκοπία.
Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίασή του την 19η Νοεμβρίου 2009 διαπιστώνει ότι η νέα Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας εξαντλούνται σε γενικόλογες διακηρύξεις για « επαναθεμελίωση του ΕΣΥ» και σε δηλώσεις συμπάθειας προς τα αιτήματα των λειτουργών του.
Απουσιάζουν οι σαφείς παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας και των πιο εκρηκτικών προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, που αναλύσαμε σε γραπτό υπόμνημά μας. Συγκεκριμένα προωθητικά μέτρα δεν υπάρχουν.
Αντίθετα, στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2010 και στις ανακοινώσεις δημοσιονομικής τρομοκρατίας της Κυβέρνησης για την Οικονομία, που επικαλείται το σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε, προβλέπεται μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, μικρό κονδύλιο για προσλήψεις ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της υπερωριακής εργασίας, πάγωμα των μισθών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί είμαστε εξοργισμένοι καθώς διαιωνίζεται ο μακροχρόνιος εμπαιγμός μας. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Αρκετά υποστελεχωμένα Τμήματα Νοσοκομείων κλείνουν, πολύ περισσότερα αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα προγράμματα εφημεριών τους με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, δεδουλευμένες εφημερίες μας δεν πληρώνονται.
Το Γενικό Συμβούλιο καλύπτει όλες τις μορφές κινητοποιήσεων που έχουν αρχίσει σε αρκετές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, και όσων Γενικών Συνελεύσεων καταλήγουν εφεξής σε σχεδιασμούς δράσης.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ακόμη να προχωρήσουμε σε :
Ø 24/ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ την ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Νοεμβρίου 2009.
Ø Κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για τον Δεκέμβρη μέχρι τα όρια της αμοιβής τους.
Επισημαίνουμε ότι σε οποιαδήποτε κινητοποίηση οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλύπτουν τις ανάγκες των περιστατικών που προκύπτουν από την πανδημία της γρίπης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
1. Την προκήρυξη των 2000 νέων θέσεων γιατρών που έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό.
2. Την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και ομαλοποίηση της αμοιβής τους.
3. Την νομοθετική κατάργηση του πλαφόν δαπανών για τις εφημερίες που αναγκαστικά πραγματοποιούμε και της απαράδεκτης τακτικής εφαρμογής 12/μορίων , η οποία έχει καταργηθεί νομοθετικά από 5ετίας.
4. Την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας εξέλιξης του Ν. 3754
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ:
v Την λειτουργία της Κοινής Επιτροπής Υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ για το πρότυπο εφημέρευσης, τα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών, τις προσλήψεις 2.500 νέων γιατρών το 2010.
v Την πλήρη εφαρμογή της Σ.Σ.Ε της 1ης - 12 – 08 και την επικαιροποίησή της για το 2010.
v Την ανάκληση της απαράδεκτης εγκυκλίου που στερεί τους επικουρικούς γιατρούς από άδειες και χρονοεπίδομα.
v Την σύντομη αποπεράτωση των κρίσεων γιατρών ΕΣΥ και συνεχίζουν να εκκρεμούν.
v Την αύξηση των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2010 για εφημερίες και προσλήψεις στο ΕΣΥ.
v Την εξαίρεση των εφημεριών που αναγκαστικά πραγματοποιούνται από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
v Την κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ , των υποστελεχωμένων Τμημάτων και την απόδοση σε λειτουργία όλων των ετοίμων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.
v Την προώθηση της Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το Γενικό Συμβούλιο προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει να παραβιάζεται μονομερώς η Σ.Σ.Ε, η ΟΕΝΓΕ θα επανεξετάσει τη στάση της με προοπτική την καταγγελία της.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ ζητά άμεσα, νέα συνάντηση με την Υπουργό Υγείας.
Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει την διενέργεια του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ για το τριήμερο 5, 6, 7 Φεβρουαρίου 2010.
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
18/11/2009
Το ασφαλιστικό έχει εμπλακεί πάλι σε μια προσχηματική διαδικασία όπου διασταυρώνεται η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα με νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα με τη μεθόδευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα οικονομικά ελλείμματα σε βάρος του κοινωνικού ελλείμματος.
Η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική. Άλλα έλεγε προεκλογικά (κατάργηση διατάξεων Ν.Πετραλιά) και άλλα ετοιμάζει τώρα. Ο διάλογος που ετοιμάζουν είναι μια προσχηματική διαδικασία για να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας ένα κλίμα υστερίας για τα ελλείμματα. Χρόνια τώρα κάθε φορά που ανακινείται ζήτημα ασφαλιστικού, οι εργαζόμενοι έβγαιναν πάντα ζημιωμένοι, κόβοντας κομμάτι – κομμάτι τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Να θυμηθούμε κάθε φορά με τις διαδοχικές επεμβάσεις υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλυναν το ασφαλιστικό (Νόμος Ρέππα: λύση για τα επόμενα τριάντα χρόνια) και κάθε φορά βλέπουμε το «πάλι απ’την αρχή».
Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οφείλουν πρώτα από όλα να δημιουργήσουν τους όρους μιας μεγάλης κινητοποίησης των εργαζομένων. Καμιά αναμονή, καμιά αναστολή δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να αποφασιστεί ένα σαφές πλαίσιο διεκδικήσεων με την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος με σταδιακή καταβολή των καταληστευθέντων πόρων, την άμεση κατάργηση της εισφοροδιαφυγής, την καθιέρωση της τριμερούς χρηματοδότησης, την εξεύρεση νέων πόρων μέσα από τα κέρδη και την περιουσία των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του ασφαλιστικού δικαιώματος και των συντάξεων.
Αυτό επείγει σήμερα. Η δημιουργία ενός ισχυρού, ενωτικού διεκδικητικού κινήματος για την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Νέος Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας ορίσθηκε ο Πολύζος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΟΛΥΖΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι 48 ετών. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει επίσης σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο χώρο της Διοίκησης και των Οικονομικών της Υγείας.
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος στο Α.ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου υπηρέτησε και ως Αν. Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας – Πρόνοιας. Εργάσθηκε επίσης ως εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Διοίκηση Επιχειρήσεων), ως Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθηνών, καθώς και ως Ειδικός Ερευνητής – Σύμβουλος της Τράπεζας Ελλάδος.
Έχει υπηρετήσει ως Αντιπρόεδρος του Γ ΠεΣΥΠ και ανώτατο στέλεχος Δημόσιων και Ιδιωτικών Νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και Γενικός Διευθυντής στη Κλινική «Υγείας Μέλαθρον» της Εθνικής Τράπεζας.
Συμμετείχε επίσης στη διαμόρφωση εργαλείων προγραμματισμού και πολιτικών υγείας ως Σύμβουλος Διεθνών Οργανισμών (ΠΟΥ, ΕΕ, κ.ά.).
MIA νέα οδηγία για την προστασία ασθενών και εργαζομένων σε νοσοκομεία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Eνωση, με την οποία θα δώσει νομική ισχύ στη συμφωνία - πλαίσιο «για την πρόληψη των τραυματισμών που προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα στον νοσοκομειακό και τον υγειονομικό τομέα».
Επισημαίνεται, πως οι τραυματισμοί που προκαλούνται από βελόνες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα αποτελούν τον πλέον συνηθισμένο και σοβαρό κίνδυνο για το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη και έχουν υψηλό κόστος για τα συστήματα υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Εκτιμάται, πως ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται από βελόνες στην Ευρώπη είναι σε ετήσια βάση 1.200.000.
Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν στις 17 Ιουλίου 2009 η Ευρωπαϊκή Eνωση Εργοδοτών του Νοσοκομειακού και Υγειονομικού Τομέα (HOSPEEΜ ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU),Eυρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι του νοσοκομειακού και υγειονομικοί τομέα.
Τα δύο αυτά όργανα αναγνωρίστηκαν από την Επιτροπή το 2006 ως ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι για τον νοσοκομειακό και υγειονομικό τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 138 της συνθήκης ΕΚ, που αναφέρεται στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Ευρωπαίους εταίρους, και προβλέπει την υποχρέωση της Επιτροπής να διαβουλεύεται μαζί τους, πριν υποβάλει προτάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Είναι γεγονός, επισημαίνεται στο σχέδιο οδηγίας, ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στον τομέα της υγείας (νοσοκόμοι, ιατροί, χειρουργοί, κ.λπ.), ιδιαίτερα σε ορισμένα τμήματα και δραστηριότητες (επείγοντα περιστατικά, μονάδες εντατικής θεραπείας, χειρουργεία, κ.λπ.), κινδυνεύουν συχνά να μολυνθούν εξαιτίας τραυματισμών που προκαλούνται από βελόνες ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα (νυστέρια, εργαλεία συρραφής, κ.λπ.). Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, και, πιθανώς, να οδηγήσουν σε σοβαρές νόσους όπως λοιμώδης ηπατίτιδα ή AIDS.
Στην οδηγία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ψηφίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για παραβάσεις των εθνικών διατάξεων, οι οποίες θεσπίζονται κατ'Α εφαρμογή της οδηγίας και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις είναι αποτελεσματικές, ανάλογες με την παράβαση και αποτρεπτικές
Με δέκα μέτρα στο τραπέζι η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο-εξπρές για το ασφαλιστικό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει προσκληση για διάλογο του υπουργειου Εργασιας με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος ειναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της μείωσης της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων καθώς και η μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, μετά μάλιστα και τις αυστηρές συστάσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ηδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συνολικά. Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού
Τα μετρα-εξπρες που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικο ειναι τα εξης:
1. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην (με την προσθήκη εξαμήνων) αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, από το 2013 (ή 2014) και μετά, μετα την γνωστη(κατα τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης) καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανησυχία, δεδομένων και των σοβαρών προβλημάτων στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Ως γνωστόν, η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως 15 έτη στη συνταξιοδότηση για περίπου 140.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας (ασφαλισμένες μετά το 1983). Δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου). Πρόκειται για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.
2. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:
Την επαναφορά της λίστας φαρμάκων(με νέα κριτήρια), τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγογραφήσεων και τις κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία( μέσω διαγωνισμών) ειναι ορισμένα απο τα τρία μετρα που προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.
3. ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:
Σε τρεις αλλαγές προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας για να αρθούν οι αδικίες για όσους συνταξιοδοτούνται με το θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης(συνταξη σε ανω απο τα δυο ασφαλιστικά ταμεία). H σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλη στις αρχες του 2010 και θα προβλέπει τα εξής:--Οι συντάξεις(συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαδοχικής) μέχρι τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε 3 μήνες.
-Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%.
-Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.
4. Παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών (δεν θα υπάρχει κίνητρο μη ασφάλισης ή συμφωνιών για ασφάλιση με χαμηλότερες αποδοχές).
5. Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθιέρωση ενιαίας ποινής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ο νόμος Πετραλιά που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει ως ποινή τη μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ενώ στο Δημόσιο ισχύει η ποινή του 4,5%).
6. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων έτσι ώστε να απονέμονται συντάξεις ανάλογα με τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι με βάση ορισμένα μόνο έτη (σήμερα είναι τα 5 έτη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και 5 θα είναι και στο Δημόσιο από το 2013 και μετά).
7. Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.
8. Η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.
9. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.
10. Επανεξέταση των ρυθμίσεων Πετραλιά, για τις ενοποιήσεις ταμείων, για την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλα και για τη μείωση των συντάξεων(καταργηση της δρομολογημένης από το ν. Πετραλιά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία στα 60 έτη (αντί των 58 ετών).
ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
1. Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται για εφέτος επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.
2. Οι απώλειες σε πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη σπατάλη των κλάδων υγείας ανέρχονται σε 3 περίπου δισ. ευρώ το χρόνο.
3. Στα 8-8,5 δίσ. ευρω ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή.
4. Στα 13 δισ. ευρώ είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τα Tαμεία.
5. Ελλειμμα κλάδων υγείας το 2009: 3,1 δισ. ευρω.
6. Χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στα ταμεια:7,5 δισ. ευρω
7. Λογιστικές απώλειες(πτωση αξιας μετοχών-αμοιβαιων): 6 δισ. ευρω.
8. Μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικων ταμειων μέσα στα δύο τελευταία χρόνια κατα 25% ( από 31,5 σε 23,5 δις ευρώ).
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ καλοκουρδισμένη επιχείρηση μαζικού μάρκετινγκ από αξιωματούχους του παγκόσμιου συστήματος υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τμήμα των μέσων ενημέρωσης ή όντως υπάρχει το ενδεχόμενο μια πανδημία να εξαφανίσει από τον πλανήτη 70 εκατομμύρια ανθρώπους;
Το ερώτημα αφορά βέβαια τον ιό Η1Ν1, τον τρόμο που αυξανόμενα αυτός προκαλεί σε όλη την υφήλιο και το τεράστιο οικονομικό όφελος που προκύπτει για ορισμένους.
Το Reuters είχε επισημάνει σε παλαιότερο δημοσίευμά του πως μια σφοδρή πανδημία γρίπης θα μπορούσε να αφήσει πίσω της 70 εκατομμύρια νεκρούς, να κοστίσει 3 τρισ. δολάρια και να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5%. Ακολούθησε έκτακτη σύνοδος, κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο «6», ήτοι η πανδημία βρισκόταν προ των πυλών.
Το κατάλληλο κλίμα είχε ήδη δημιουργηθεί και οι κρατικές παραγγελίες εμβολίων και αντιγριπικών φαρμάκων άρχισαν να καλπάζουν. Την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτούμενες από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιστημονικές μελέτες αυστραλών και βρετανών ειδικών κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 10 δισ. δολάρια για έρευνα και 1,5 δισ. δολάρια για την αγορά 250 εκατ. εμβολίων από πέντε φαρμακευτικές εταιρείες: τη βρετανική Glaxo Smith Kline, τη γαλλική Sanofi-Pauster, την αυστραλέζικη CSL, την αμερικανική Medimmune (θυγατρική της αγγλοσουηδικής AstraZeneca) και την ελβετική Novartis.
*Τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν τότε για υποχρεωτικό εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων Αμερικανών και η CSL εξασφάλισε συμβόλαια για την πώληση αντιγόνου -βασικό συστατικό για την παραγωγή αντιγριπικών- συνολικής αξίας 180 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.
*Η Sanofi δέχθηκε παραγγελίες εμβολίων συνολικής αξίας 690 εκατ. δολαρίων, ενώ η Medimnune ανέλαβε την παράδοση ακόμη 29 εκατ. εμβολίων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανεβάζοντας τη συνολική της παραγγελία σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια, αξίας περίπου 453 εκατ. δολαρίων.
*Λίγο νωρίτερα, η Novartis είχε και αυτή διασφαλίσει παραγγελίες αξίας 690 εκατ. δολαρίων, προσβλέποντας σε συνολικά 900 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ και 1,2 δισ. δολάρια διεθνώς.
*Μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε αναμφίβολα η βρετανική Glaxo Smith Kline, που επένδυσε «έγκαιρα» πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για έρευνα, εξαγορές και επιπλέον παραγωγική ικανότητα, περιμένοντας την... κερδοφόρα γρίπη. Η «προνοητικότητά» της ανταμείφθηκε ήδη, αφού οι πωλήσεις του αντιιικού της σκευάσματος Relenza μόνο στο β' τρίμηνο του 2009 εκτοξεύθηκαν από 4,6 εκατ. δολάρια πέρυσι σε 95 εκατ. δολάρια φέτος. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες παραγγελίες των εμβολίων Pandemrix αυξήθηκαν από τον Αύγουστο 50%, φτάνοντας στις 440 εκατ. δόσεις. Μάλιστα, τιμολογεί περίπου 10 δολάρια τη δόση στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ -σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου- το κόστος δεν ξεπερνά τα 1,6 δολάρια.
Η GSK περιμένει εκτόξευση των πωλήσεών της στο 1,5 δισ. δολάρια κατά το τρέχον τρίμηνο και συνολικά έσοδα περίπου 5 δισ. δολαρίων από την πανδημία. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε, υπερτριπλασίασε φέτος την ετήσια παραγωγή του Relenza (η τιμή λιανικής του οποίου κυμαίνεται στα 64 δολάρια) σε 190 εκατομμύρια δόσεις.
*Η ελβετική Roche, παραγωγός του γνωστού Tamiflu, αναβάθμισε ήδη δύο φορές φέτος τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις, οι οποίες τετραπλασιάστηκαν στα 1,9 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, ενώ ειδικά στο γ' τρίμηνο δεκαπλασιάστηκαν. Ενα κουτί με 10 ταμπλέτες Tamiflu κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 90 δολάρια.
*Στο παιχνίδι μπαίνουν όμως και οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, με τρεις εξ αυτών να ανακοινώνουν τον προηγούμενο μήνα σημαντικές συμφωνίες. Η Abbot Laboratories αγόρασε βελγική ομόλογή της και τις δραστηριότητες στην παραγωγή εμβολίων γρίπης έναντι 6,6 δισ. δολαρίων, η Johnson & Johnson επένδυσε 444 εκατ. δολάρια στην ολλανδική Crucell, που αναπτύσσει και παράγει εμβόλια, ενώ η Merck προχώρησε σε συμφωνία διανομής στις ΗΠΑ εμβολίων και άλλων σχετικών σκευασμάτων της CSL. Οσο για τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου Pfizer, αυτή βάζει πόδι στον ανταγωνισμό με την εξαγορά της Wyeth έναντι 68 δισ. δολαρίων πριν λίγες εβδομάδες.