Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΝΑ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς:

· Την Διοίκηση της 6η Υ.Πε

Κοινοποίηση:

· Τις Διοικήσεις Νοσοκομείων & Κ.Υ. Αχαΐας

· Τους Γιατρούς Νοσοκομείων & Κ.Υ. Αχαΐας

· Τα Μ.Μ.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Ε.Ι.Ν.Α. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε για τις αποφάσεις της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ι.Ν.Α.

1. Η Γενική Συνέλευση απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση για τις εφημερίες του Υπουργείου Υγείας θεωρώντας ότι κινείται στα πλαίσια της γενικευμένης ανατροπής των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων που έχουν επιβάλλει η κυβέρνηση και οι «τοποτηρητές» της χώρας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) κι όπου ο τομέας της δημόσιας περίθαλψης έχει στοχοποιηθεί ως πεδίο δραστικών «χειρουργικών παρεμβάσεων» και αλλαγών.

2. Θεωρούμε την πρόταση :

· παράνομη αφού δεν λαμβάνει υπόψιν τον μέγιστο χρόνο εργασίας (48ωρο/52ωρο) της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας,

· ανεφάρμοστη αφού οι τρομακτικές ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία ιδίως της περιφέρειας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την υλοποίησή της

· αντισυνταγματική αφού αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος

· διαλύει τα νοσοκομεία αφού προβλέπει τη συμμετοχή των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) επιβαρύνοντας επιπλέον την ανυπόφορη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ενώ η οργάνωση της ΠΦΥ μετατίθεται στο αόριστο μέλλον..

· εισάγει “νόμιμα” την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας και καλεί τους πολίτες να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος περίθαλψης – τα όσα λέγονται περί συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τουλάχιστον γελοία όταν τα υπερχρεωμένα ταμεία δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα τεράστια συσσωρευμένα χρέη τους προς τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τους συμβεβλημένους με αυτά ιδιώτες γιατρούς.

· εισάγει τον επιδοματικό χαρακτήρα της εφημέρευσης κάνοντας λόγο περί «μηνιαίας αμοιβής για κάθε ιατρό, για έναν σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα». Οι επιπλέον εφημερίες που απαιτούνται για να καλύψουν τις ανάγκες των υποστελεχωμένων Τμημάτων των Νοσοκομείων (κυρίως της Β’ και της Γ’ ζώνης) θα καλύπτονται από τα έσοδα της Ολοήμερης λειτουργίας Εξωτερικών Ιατρείων στα Νοσοκομεία (εάν υπάρχουν έσοδα, εάν λειτουργούν απογευματινά Ε.Ι., εάν πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία…).

3. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την εφαρμογή των νομίμως κατοχυρωμένων προγραμμάτων (4 εφημερίες/γιατρό, 48ωρο/52ωρο) και επίσχεση εργασίας (από κάθε τακτική εργασία) από την Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος

Τερζής Στάθης


Ο Γραμματέας

Γιαννάκενας Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια: