Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

SKY : Τοξική «βόμβα» στην αυλή του Αττικού Νοσοκομείου

Ιδιωτική εταιρία χωρίς σύμβαση έργου είχε μετατρέψει το Αττικό Νοσοκομείο σε Σταθμό Μεταμόρφωσης Επικίνδυνων Μολυσματικών Αποβλήτων

Ρεπορτάζ, Δημήτρης Λάππας 09/06/2010 | 13:56 Τελευταία Ενημέρωση 14:03 09/06/2010

Σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Επικίνδυνων Μολυσματικών Αποβλήτων μετέτρεψε το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι η ιδιωτική εταιρία που είχε αναλάβει τη συγκέντρωση και μεταφορά, προς επεξεργασία, στην Θεσσαλονίκη, των μολυσματικών αποβλήτων του Νοσοκομείου. Η εν λόγω, μάλιστα, εταιρία, επί τρία χρόνια μπαινόβγαινε στον Νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει σύμβαση έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, παρουσία του γενικού επιθεωρητή, Παναγιώτη Μέρκου, διαπιστώθηκε ότι η εταιρία συγκέντρωνε σε χώρο του Αττικού τα μολυσματικά απόβλητα τριών ακόμη δημόσιων Νοσοκομείων: του Ευαγγελισμού, του Ωνάσειου και του Λαϊκού. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο φορτηγά να μεταφέρουν στο χώρο του Αττικού επικίνδυνα μολυσματικά απόβλητα από τα τρία προαναφερθέντα Νοσοκομεία.

Αμέσως, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ενώ το έργο των επιθεωρητών, συνέδραμε και η αστυνομία.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο, η εταιρία δεν τηρούσε καμιά απολύτως προδιαγραφή, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των εργαζόμενων και νοσοκομείο, αλλά πολύ περισσότερο των ασθενών.

Μεταξύ άλλων, η εταιρία συγκέντρωνε τα επικίνδυνα απόβλητα σε κάδους, τους οποίους όταν άδειαζαν, έπλενε με απλές μάνικες και τα νερά τα έριχνε ανεξέλεγκτα στον κήπο του Αττικού.

Επίσης, τα απόβλητα με τους κάδους ήταν εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αντί στους 4 βαθμούς Κελσίου, που ορίζει η νομοθεσία.

Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρία «κρατούσε» επί τριετία την διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων του Αττικού, χωρίς σύμβαση.

Η σύμβαση, έληξε 31.12.2007 και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, για την ανάδειξη νέου αναδόχου. Κάτι, που ουδέποτε έγινε, μέχρι σήμερα. Αντ΄ αυτού (του διαγωνισμού) δίνονταν σιωπηρές παρατάσεις, με αποτέλεσμα η εταιρία όχι μόνον παρατύπως να «έχει την δουλειά», αλλά και να μετατρέψει το Αττικό Νοσοκομείο σε Σταθμό Μεταφόρτωσης των Μολυσματικών Αποβλήτων τριών ακόμη Δημόσιων Νοσοκομείων.

Ερωτήματα

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2010, κατέστησε σαφές ότι θα στείλει όλα τα στοιχεία στους ελεγκτικούς φορείς και στην Δικαιοσύνη, κινώντας όλες τις διαδικασίες για την τιμωρία των εμπλεκομένων. Είναι απορίας άξιον, ωστόσο, πώς κανένας από την προηγούμενη διοίκηση αλλά και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, δεν κατάλαβε, τίποτα.

Πρόκειται για ένα ερώτημα που χρήζει άμεσων και ουσιαστικών απαντήσεων, γιατί, όπως είναι γνωστό, ο τζίρος από την παράνομη διακίνηση των αποβλήτων είναι πολύ μεγάλος.

Προσφάτως, ο ΣΚΑΪ, αποκάλυψε παράνομη εναπόθεση μολυσματικών αποβλήτων, αναμεμειγμένων με οικιακά απόβλητα, στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, ενώ προ ολίγων ημερών έφερε στο φως, παράνομη διακίνηση αποβλήτων, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: