Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Avandia: προς απόσυρση το φάρμακο του διαβήτη

Προαναγγελία απόσυρσης του Avandia από την αγορά έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων σε αντίθεση με την αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), η οποία θα επιτρέψει τη συνταγογράφησή του στις ΗΠΑ υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εντός των επομένων μηνών το φάρμακο που χορηγείται σε διαβητικούς αλλά έχει συνδεθεί με καρδιακά επεισόδια θα αποσυρθεί από την αγορά. Η αμερικανική υπηρεσία θα επιτρέψει στην GlaxoSmithKline να διαθέτει το χάπι, μόνον όμως όταν ο γιατρός κρίνει ότι άλλα σκευάσματα δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του διαβητικού. Η FDA είχε εγκρίνει για πρώτη φορά το φάρμακο το 1999 και επί χρόνια ήταν το πλέον ευπώλητο παγκοσμίως. Οι πωλήσεις όμως μειώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση ανάλυσης το 2007, που συνέδεε το Avandia με κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

(Πηγή: Ασ. Πρες)
ΚΆΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΙΔΗΣΗ :


«Μη διακόψετε το AVANDIA»


Σημαντικές μεθοδολογικές αδυναμίες παρουσιάζει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» και αναφέρει πιθανά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου από τη χρήση του φαρμάκου Avandia για τον διαβήτη τύπου 2, ενώ ο FDA των ΗΠΑ δεν ζητάει από την κατασκευάστρια εταιρεία να προβεί προς το παρόν σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενέργεια.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο καθηγητής Σ. Ράπτης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη, προσθέτοντας ότι η ροζιγλιταζόνη, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία του φαρμάκου, αποτελεί μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και υψηλά αποτελεσματική ουσία για τον διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο. «Οπως και οι ίδιοι οι συγγραφείς στην επίμαχη εργασία τους αναφέρουν», καταλήγει ο καθηγητής, «δεν απαιτείται η διακοπή του φαρμάκου, αλλά όπως και μέχρι τώρα εξάλλου συμβαίνει, συνιστάται η συνήθης παρακολούθηση των ασθενών από τους θεράποντες ιατρούς τους».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2007

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

ΝΕΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ : ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ! (ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ). ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ...ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΛΟΒΕΡΔΟ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: