Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Τα λαμόγια και τα κατώγια της Υγείας...

thumb

Το υπουργείο Υγείας έχει μπει στον χορό τηςμείωσης των δαπανών και θα τον χορέψει μέχρι τελικής πτώσεως. Το ίσο άλλωστε του το κρατάει ητρόικα, η οποία ουδόλως ενδιαφέρεται για το ηθικό πλαίσιο της εξοικονόμησης των απαιτούμενων κονδυλίων.

Είτε το χρήμα προέλθει από περικοπές στις παροχές και στις υπηρεσίες του ΕΣΥ προς τους πολίτες είτε προέλθει από την πάταξη τηςμνημειώδους διαφθοράς στα πάλαι ποτέ απροσπέλαστα dealing rooms των δημόσιων νοσοκομείων, ο σκοπός και το αποτέλεσμα είναι που θα αγιάσουν τα μέσα.

Και επειδή τα ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν είναι τεράστια, έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από φανερή η διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και της κυβέρνησης συνολικά, να κάψει και τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Απ’ τη μια λοιπόν, η μάχαιρα του ΣΔΟΕ ή, αν θέλετε, η μάχαιρα της ΣΔΟΕποίησης των νοσοκομειακών Διοικήσεων, κρέμεται (και πολύ καλά κάνει, εδώ που φτάσαμε) πάνω από τα υγειονομικά ιδρύματα, τους γιατρούς, τις εταιρείες που συναλλάσσονται με το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία… κι απ’ την άλλη, η μάχαιρα των γενικού τύπου περικοπών κρέμεται πάνω από τις κλίνες, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια των νοσοκομείων.

Η εντολή είναι να μειωθούν τα κόστη πάση θυσία, και κάθε ζήλος των διοικητών προς αυτήν την κατεύθυνση θα τους καταλογιστεί. Ειδάλλως, θα πέσουν κεφάλια, όπως δηλώνει ο υψηλών τόνων υπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης.

Στο πεδίο της μάχης κατά του χρέους ούτως ειπείν, θα πέσουν πολλά ελληνογενή λαμόγια και πολλοίιθαγενείς ασθενείς…

Σε ό,τι αφορά τα λαμόγια…, το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η επαναφορά της λίστας, η λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, η επικείμενη high techμηχανοργάνωση των νοσοκομείων, το άγρυπνο βλέμμα των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και η άρτι προαναγγελθείσα αλλαγή στο σύστημα των προμηθειών (με πιθανή εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) αναμένεται να δημιουργήσουν αρνητικές συνθήκες για την περαιτέρω επιβίωσή τους.

Αυτό τουλάχιστον υπόσχονται οι επιτελείς της Υγείας. Ήδη, λένε, κατόπιν της λειτουργίας των πρώτων συστημάτων ελέγχου, οι δαπάνες των νοσοκομείων για αναλώσιμα και υπηρεσίες θα βαίνουν μειούμενες κατά ένα δισ. ετησίως.

Τους έκαναν τον βίο αβίωτο

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς…, η άμβλυνση των λιστών και των περιόδων αναμονής για τα ιατρικά ραντεβού και τα χειρουργεία, η έλλειψη υλικών που έχει προκύψει από την παρατεταμένη ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου και προμηθευτών, η γενική υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι εύλογες επισχέσεις εργασίας, που αποτελούν το μόνο αμυντικό όπλο των μη προνομιούχων γιατρών του ΕΣΥ, αναμένεται να κάνουν τον βίο τους ακόμα πιο αβίωτο…

Η είδηση…

Δυστυχώς όμως, στον αφρό των ημερών βγαίνει πάντα το πρώτο σκέλος των διαχειρίσεων της Υγείας (το σκέλος που αφορά τα λαμόγια) ενώ όλο το υπόλοιπο…, το κοινωνικό σκέλος, θάβεται κάτω από το φωναχτάδικο κουρνιαχτό της διαφθοράς. Γιατί άραγε; Κάθε τόσο, γίνεται είδηση η εξιχνίαση της δράσης κάποιου απατεώνα με άσπρη μπλούζα που τα έπαιρνε και φοροδιέφευγε ποικιλοτρόπως. (Όχι ότι δεν υπήρξαν πολλοί τέτοιοι, κυρίως στα ρετιρέ της Ιατρικής). Κάθε τόσο μηρυκάζεται το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της ρεμούλας με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχέεται η εντύπωση πως όλα τα προβλήματα του χώρου της Υγείας οφείλονται αποκλειστικά σε κομπιναδόρους, επίορκους και βυσματούχους επιχειρηματίες.

Τα άνθη του κάκου

Κανένας δεν αναφέρεται στο ευρύτερο πολιτικό και κομματικό πλαίσιο εντός του οποίου ευδοκίμησαν τα άνθη του κακού. Κανένας επίσης δεν εστιάζει στις μεθοδεύσεις δεκαετιών για τη σταδιακή αποδυνάμωση της δημόσιας Υγείας. Τα προβλήματα ωστόσο πιέζουν κι έχει φτάσει από καιρό η στιγμή για να γίνει το βήμα μετά τη διαφθορά, μετά τα λαμόγια. Το βήμα που θα χαρακτηρίσει οριστικά την πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα γίνει υγειολάτρης ή υγειοκλάστης; Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι ανησυχητικά

http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: