Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : «Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ»...

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
Στην είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ότι βρίσκεται η χώρα μας, αποδίδοντας χθες στη Βουλή ακέραια την ευθύνη στην πολιτική της Ν.Δ. και τους ομοϊδεάτες της στην Ε.Ε.

«Ηταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα πήγαινε στο ΔΝΤ» είπε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που ο ίδιος το απέδωσε στις επιλογές της Ν.Δ. Για «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έκανε ο λόγο ο Αλ. Τσίπρας, που υπέβαλε και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό
«Ας μη γελιόμαστε, θέλω να είμαι ειλικρινής. Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Θα έπρεπε να εγκαλείτε τον κ. Σαμαρά και όχι εμάς για το ότι το ΔΝΤ είναι σήμερα εδώ» υπέδειξε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

«Ενεργοποίηση»

Ο πρωθυπουργός:

* Αφησε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού της ευρωζώνης.

* Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησής του, που πέτυχε τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ε.Ε. στον μηχανισμό στήριξης, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. που οδήγησαν στην κατεύθυνση αυτή.

* Δήλωσε «πιο σοσιαλιστής» απ' ό,τι ήταν. «Ζω καθημερινά στο πετσί μου με τις διεθνείς αγορές αυτά που θεωρητικώς έλεγα».

Υπογραμμίζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις για έναν διαφορετικό μηχανισμό στήριξης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση -«δεν παύουν να ισχύουν για το μέλλον» είπε- ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε ουσιαστικά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης ως μονόδρομο: «Σήμερα υπάρχει αυτός ο μηχανισμός εκεί όπου υπήρχε το μηδέν». Χαρακτήρισε σημαντικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης τις διαβουλεύσεις της 25ης Μαρτίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ε.Ε. «σαφές καταφύγιο» για τη χώρα μας απέναντι στην ανησυχία και στην κερδοσκοπία, απέναντι στην ανάγκη της χώρας για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια.

«Η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας στην κοινωνία και στην οικονομία -κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως απαιτείται», διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Ταπείνωση»

Ερμηνεύοντας ως «ειλικρινή ομολογία» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αποστολή της επιστολής Παπακωνσταντίνου στον Ολι Ρεν ως «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η ημέρα που η κυβέρνηση παραδόθηκε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που παραδόθηκε στην υπερατλαντική δικαιοδοσία».

«Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές με τις επιλογές σας. Παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και από τις κοινωνικές δυνάμεις που σας στηρίζουν» επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου ζητώντας του να σεβαστεί στοιχειωδώς τους θεσμούς: «Ακόμη και οι Γερμανοί θα περάσουν από τη Βουλή τους το σύμφωνο στήριξης. Δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προσφύγετε σε διεθνείς δανειστές δίχως τη λαϊκή συναίνεση». Δεν είναι δυνατόν να ζητάς την ψήφο των πολιτών και να την παίρνεις λέγοντας «θα κάνουμε την Ελλάδα, Δανία του νότου» και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου, κατέληξε, παραπέμποντας -και κατά τις εκτιμήσεις άλλωστε στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα- σε επικείμενο αίτημα λαϊκής ετυμηγορίας από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας της ευρωζώνης.

«Λόγω Ν.Δ.»

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε ως «αυτονόητη» από τις επιλογές της διακυβέρνησης της Ν.Δ. την κατεύθυνση της χώρας στο ΔΝΤ. «Ηταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία για τα «αποτελέσματα» της πολιτικής της, αποτελέσματα που όπως είπε αποτέλεσαν «θρυαλλίδα για την αξιοπιστία της χώρας».

Αξιολογώντας το εγχείρημα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα».

«Σκεφθείτε να είχαμε μπει στη χρεοκοπία και στον κατήφορο της διάλυσης» αντέτεινε, ενώ σε σχετική αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στις επιλογές της κυβέρνησης» απάντησε: «Τα δικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω την πατρίδα από τη χρεοκοπία, ήταν να προστατεύσω όσο μπορώ, και αυτό κάνω και θα κάνω, το βιος και τον κόπο του ελληνικού λαού» κατέληξε, δηλώνοντας αισιόδοξος: «Αυτόν τον αγώνα δίνουμε και αυτόν θα συνεχίσουμε να δίνουμε, και θα τα καταφέρουμε με επιτυχία». *

Συμπόνια για την ελληνική οικονομία από Χίλαρι και Νταβούτογλου!
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ Με... «συμπόνια» συζήτησαν το «ελληνικό πρόβλημα» Κλίντον και Νταβούτογλου στη δεύτερη και ασυνήθιστη, κατά σειρά, συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, επί τη ευκαιρία της παρουσίας του δεύτερου στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη διεθνή διάσκεψη των πυρηνικών.
Οι δύο υπουργοί «άγγιξαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα... και την οικονομική πρόκληση (που αντιμετωπίζει)», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Φίλιπ Κράουλι.

«Θα στείλουν χρήματα στην Ελλάδα;», ρώτησε με διάθεση χιούμορ τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμερικανός δημοσιογράφος, τον οποίο ο κ. Κράουλι παρέπεμψε -εν μέσω θυμηδίας στη διάρκεια του «μπρίφινγκ»- στην τουρκική πλευρά για να συζητήσει «τι είναι η Τουρκία προετοιμασμένη να κάνει».

Ο εκπρόσωπος επέμεινε πως «ο υπουργός Νταβούτογλου απλώς είπε πως η Τουρκία θέλει να βρει τρόπο για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά για το πώς αυτό θα διαμορφωθεί, σας παραπέμπω στην τουρκική πλευρά...».

«Παρόμοιες συζητήσεις με τους Ελληνες είχαμε κι εμείς», είπε ο κ. Κράουλι, «και είμαστε επικεντρωμένοι στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα την Ε.Ε. σ' αυτή τη διαδικασία».

«Καλό θα 'ταν», είπε διπλωματικός παρατηρητής, «να σταματήσει η Τουρκία τους "περίπατους" στο Αιγαίο... και αυτό θα βοηθήσει και τις δύο χώρες... που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Κατά τον κ. Κράουλι, οι δύο ΥΠΕΞ «ακούμπησαν επίσης και την κατάσταση στο Κυπριακό».

Σαμαράς: Ιδέα Γιώργου το ΔΝΤ, σοσιαλιστές οι επικεφαλής
«Να μην ψάχνει για άλλοθι», κάλεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς τον πρωθυπουργό, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους αναφορικά με το ΔΝΤ.

«Η Ν.Δ. παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ» επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς
Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού περί «ευθυνών της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» που οδήγησαν στην εμπλοκή του ΔΝΤ, δήλωσε:

«Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν "το πιστόλι του ΔΝΤ", που "έσκασε" στα χέρια του», δήλωσε. «Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προΐστανται σοσιαλιστές.

Η Ν.Δ. ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι».

Σχεδόν βέβαιος ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα προς το ΔΝΤ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν।Δ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Ως Ν.Δ. θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», δήλωσε. «Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία».
(ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: