Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Αγωνιστικού Ιατρικού Μετώπου Κατάληψης του Υπουργείου Υγείας



                     Αγαπητέ πολίτη

Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με τις κινητοποιήσεις των γιατρών και τα μέτρα της κυβέρνησης:

  • Οι γιατροί όλων των κλάδων (νοσοκομειακοί, αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ΙΚΑ, ειδικευόμενοι, φοιτητές) κινητοποιούνται αρνούμενοι τον «εξορθολογισμό»=σύμπτυξη και υποβάθμιση της υγείας στη χώρα μας.
  • Γνωρίζεις ήδη ότι τώρα πια δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς χρήματα στην τσέπη σου. Έχοντας επανειλημμένα καταγγείλει την διαφθορά και το φακελάκι και έχοντας διαχωριστεί από αυτούς που ασκούν τα σπόρ, και οι οποίοι όχι μόνον δεν αγωνίζονται μαζί μας, αλλά στηρίζουν τις αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης, οι αγωνιζόμενοι γιατροί σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας ενάντια και στο κρατικό φακελάκι (εισιτήριο στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, άμεση πληρωμή από τους ασφαλισμένους οποιουδήποτε τύπου, ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων).
  • Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, υποτακτική των ΕΕ, ΔΝΤ (ντόπιου και ξένου κεφαλαίου) αποσκοπούν στην μείωση του ποσού που δίνει το κράτος για την υγεία σε κάτω από 6% (επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας). Ήδη η χώρα μας έχει τα παγκόσμια πρωτεία όσον αφορά τα χρήματα που δίνει ο πολίτης από την τσέπη του για την υγεία.
  • Τα λεφτά του κράτους δεν είναι δικά τους, είναι προϊόν της εργασίας των κατοίκων της χώρας. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα δίνουν στις τράπεζες και στις πολυεθνικές – έχουν υποχρέωση να τα επενδύουν σε υγεία- παιδεία – συγκοινωνία και άλλες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση και επιβίωση των πολιτών.

Η κυβέρνηση, με το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο Λοβέρδου εκχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων. Παράλληλα, έχει ήδη απολύσει 1300 γιατρούς από το ΙΚΑ και δρομολογεί και άλλες απολύσεις, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις αυτών που μένουν, συγχωνεύει νοσοκομεία με κύριο στόχο τη μείωση κλινών και δαπανών. Εφαρμόζοντας και στο χώρο της υγείας το περίφημο 5:1 (5 φεύγουν, 1 προσλαμβάνεται) στοχεύει στην πλήρη αποψίλωση των δημόσιων δομών υγείας, βάζοντας κυριολεκτικά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

  • Με τα κυβερνητικά μέτρα δεν θίγεται μόνον η εργασιακή υπόσταση των υγειονομικών και το μέλλον των νεώτερων εξ αυτών, αλλά, βαθιά στην ουσία της, η ίδια η επιστημονική μας και ανθρώπινη υπόσταση. Και αυτό γιατί η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας θα είναι στο μέλλον απαγορευμένη σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Επίσης υποβαθμίζεται σοβαρά η ποιότητα των υπηρεσιών (ξαναφέρνουν όλους μας στην δεκαετία του 50).

Σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας για υψηλού επιπέδου δημόσιο σύστημα περίθαλψης με αξιοπρέπεια των εργαζόμενων σε αυτό. Η αξιοπρέπεια των υγειονομικών μπορεί να υπάρχει μόνον όταν υπάρχει αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους τους κατοίκους της χώρας.

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΤΡΟΠΟ

Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος της συντονισμένης αντίστασης όλων μας . Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλους τους αγωνιζόμενους κατοίκους της χώρας να εντάξουν τα θέματα υγείας στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ Τους ΠΟΛΙΤΕΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: