Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»


                                               22/03/2011
 Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου «Αττικόν» καταγγέλλει τη στάση της 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΕΠΥ και του Υπ. Υγείας που εμμένουν στην προώθηση του νέου συστήματος εφημέρευσης, το οποίο βρίσκει αντίθετους, όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους γιατρούς στο νοσοκομείο Αττικόν, αλλά και το σύνολο των γιατρών των νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ.
Ειδικά για το νοσοκομείο μας δηλώνουμε πως τυχόν αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης, δίχως προηγουμένως να έχουν καλυφθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις με πραγματοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων, συνεπάγεται την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας.
Απαιτούμε την άμεση εκπλήρωση των στοιχειωδών προϋποθέσεων για την ασφαλή ένταξη του νοσοκομείου σε καθεστώς 24ωρης εφημερίας ανά 4ήμερο. Πιο συγκεκριμένα:

·         Προσλήψεις ειδικευόμενων και επιμελητών γιατρών. Ειδικά για τους ειδικευόμενους υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε τμήματα, πχ υπάρχουν 3 ειδικευόμενοι στη νευρολογική κλινική, 4 στην πνευμονολογική, 1 αγγειοχειρουργική, κανένας στο μικροβιολογικό κλπ. Επιπλέον οι τεράστιες καθυστερήσεις στην αντικατάσταση όσων ολοκληρώνουν την ειδικότητα και η κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων διογκώνουν τα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι ειδικευόμενοι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, να στερούνται τα νόμιμα ρεπό τους και να εργάζονται στα όρια της υπερκόπωσης. Επιπρόσθετα υπάρχουν ελλείψεις επιμελητών σε συγκεκριμένα τμήματα (πχ μονάδα νεογνών), ενώ λείπουν εντελώς από το πιο «σύγχρονο» νοσοκομείο του ΕΣΥ απαραίτητες για τη γενική εφημερία κλινικές όπως η νευροχειρουργική και η ουρολογική!

·         Στελέχωση του νοσοκομείου με μη ιατρικό προσωπικό. Υπάρχουν 450 κενές οργανικές θέσεις σε μη ιατρικές ειδικότητες (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τεχνολόγους, παρασκευαστές) σε μια εποχή που οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι φτάνουν το 1.000.000. Η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών (παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές και μετεκλογικές διαβεβαιώσεις) παραμένει από τις χαμηλότερες στο λεκανοπέδιο και σε συνδυασμό με τις αυξημένες νοσηλευτικές ανάγκες των ειδικών τμημάτων δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Ο αριθμός των τραυματιοφορέων είναι εξευτελιστικά μικρός (14) για ένα Νοσοκομείο περίπου 660 κλινών. Τα προβλήματα στελέχωσης των Εργαστηρίων καθιστούν αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις τη σύνταξη προγραμμάτων και την πραγματοποίηση βασικών εργαστηριακών εξετάσεων. Ο αριθμός των τεχνολόγων είναι από τους μικρότερους σε απόλυτο αριθμό ακόμα από μικρότερα Νοσοκομεία, χωρίς πολλαπλά τμήματα (όπως αξονικός, μαγνήτης, αγγειογράφος, πυρηνική, ακτινοθεραπεία, στεφανιογράφος κλπ). με αποτέλεσμα σύγχρονα μηχανήματα  (που διακομίζονται περιστατικά και από άλλα νοσοκομεία) να υπολειτουργούν.

Κι όλα αυτά ενώ στην ουσία το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, μέσω της πολύ μεγάλης προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ σε πολλές κλινικές (αιματολογική – ογκολογική) η φύση των περιστατικών απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία με αποτέλεσμα ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών να είναι μικρός.

Καταγγέλλουμε τη στάση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, η οποία έχει επανειλημμένως  χρησιμοποιήσει ανακριβή στοιχεία για τη στελέχωση του νοσοκομείου και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το έργο των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων σε ένα νοσοκομείο με πληρότητα σχεδόν 100%. Από εδώ και στο εξής η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες γνωρίζοντας την κατάσταση του νοσοκομείου, παραπλανούν και υπεκφεύγουν με υποσχέσεις

Η ανάπτυξη των Νοσοκομείων και η αναβάθμιση των λειτουργιών τους δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξαγγελίες και λόγια του αέρα, απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι επιλογές που ερημώνουν και διαλύουν το σύστημα υγείας αποτελούν συνέχεια της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, που καταργεί κατακτήσεις αιώνων. Οι περικοπές στις προσλήψεις, με τις ρυθμίσεις 5:1, ή 7:1 και η μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης, ειδικά για όσους δεν θα έχουν να πληρώσουν, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Υγεία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Συνακόλουθα, οι μεγάλες μειώσεις των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, οι μειώσεις των μισθών μας,  οι περικοπές των επιδομάτων και των δώρων, τα μειωμένα κονδύλια εφημεριών  οδηγούν εμάς και τους ασθενείς σε εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει την περικοπή των επιδομάτων βιβλιοθήκης και νοσοκομειακού και προετοιμάζει τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων γινόμαστε μάρτυρες της σκανδαλώδους επιχορήγησης του ιδιωτικού κεφαλαίου (αλλεπάλληλες χρηματοδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων κλπ). Η πολιτική αυτή είναι αποτυχημένη και έχει καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·         Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με τους απαραίτητους ειδικευόμενους και μόνιμους επιμελητές, νοσηλευτές, τεχνολόγους, παρασκευαστές, τραυματιοφορείς και διοικητικούς. Κάλυψη όλων των κενών και επακόλουθη ένταξη σε 24ωρη εφημερία κάθε 4 ημέρες.
·         Δημόσιο Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Σύστημα Υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον το έχει ανάγκη. Κάλυψη των κενών - στελέχωση και ανάπτυξη όλων των νοσοκομείων. Οχι στις συγχγωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομείων. Οχι στη μείωση των διαθέσιμων κλινών – ανάπτυξη νέων.
·         Άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και της πληρωμής των εξετάσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια της εφημερίας.
·         Άμεση επιστροφή των περικομμένων αμοιβών μας. Δε δεχόμαστε καμιά μείωση στους μισθούς και στα επιδόματα (βιβλιοθήκης – νοσοκομειακό). Καμία συζήτηση περί ενιαίου μισθολογίου που σκοπό έχει την περαιτέρω οικονομική μας υποβάθμιση.
·         Διαγραφή του χρέους. Δεν είναι δημιούργημα δικό μας και δε θα πληρώσουμε για αυτό. Να επιστραφούν άμεσα οι σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο (πχ τράπεζες) τα τελευταία χρόνια.
·         Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

·        Συμμετοχή στην Απεργία που καλεί η ΟΕΝΓΕ και άλλες ομοσπονδίες στις 30/3/2011 στη συγκέντρωση στις 12.00 στα Προπύλαια.
·         Προχωράμε άμεσα σε κινητοποιήσεις στην περίπτωση που Υπ.Υγείας το ΕΚΕΠΥ και 2η ΥΠΕ αγνοήσουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και επιχειρήσουν την επιβολή του νέου συστηματος εφημέρευσης, χωρίς να λάβουν υπόψη τους κινδύνους για τους ασθενείς.
·         Καλούμε σε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων των νοσοκομειακών γιατρών.
·         Ενημέρωση των ασθενών και των επισκεπτών του νοσοκομείου, καθώς και  των κατοίκων και των Δήμων της περιοχής για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τις συνθήκες νοσηλείας και κάλεσμά τους σε συμπαράσταση στον αγώνα μας

Η  Γενική Συνέλευση Γιατρών του ΠΓΝ «Αττικόν»

Δεν υπάρχουν σχόλια: