Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων: Φάνηκαν οι προθέσεις!


Με τη σημερινή του ανακοίνωση ο Υπουργός Υγείας, εν όψει της έναρξης του τρίμηνου «διαλόγου « για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, άφησε να φανούν οι προθέσεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης.
Πρόκειται για συγχωνεύσεις που στόχο θα έχουν τη μείωση των δημόσιων κλινών στα νοσοκομεία , την κατάργηση τμημάτων και κλινικών και τη μεταφορά του προσωπικού στα νοσοκομεία που θα παραμείνουν σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας και πιθανά και την έξοδο προσωπικού από το ΕΣΥ.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου φαίνονται από τις "παραδοχές" του Λοβέρδου:
Παραδοχή πρώτη: οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι κοντά στο μέσο όρο των προηγμένων χωρών. Σε πολλούς μάλιστα τομείς η σπατάλη πόρων είναι τεράστια.
Παραδοχή δεύτερη: παρά τις υψηλές δαπάνες υπάρχει χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας.
Παραδοχή τρίτη: υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών και νοσοκομειακών κλινών.
Παραδοχή τέταρτη: οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες. Οι δε κλίνες εμφανίζουν μια παράλογη ανισοκατανομή.
Παραδοχή πέμπτη: έχουμε σοβαρή έλλειψη, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ανισοκατανομή του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού και του τεχνολογικού και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας χρειάζεται να αναδιαταχθούν. Σήμερα, που και λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος καταφεύγει και εμπιστεύεται το ΕΣΥ ακόμη περισσότερο, εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Οι μορφές που θα πάρουν οι «συνενώσεις» σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο θα είναι
1. Κοινός διοικητής
2. Κοινή διοίκηση
3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.
4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού
5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών

Το υγειονομικό κίνημα μαζί με το εργατικό κίνημα, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή της χώρας μας, οφείλει να μην αφήσει να περάσει  η επερχόμενη καταστροφική λαίλαπα στο εναπομείναν ΕΣΥ.
  
όλη η ομιλία του Λοβέρδου εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: