Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»


                                           
31/03/2011

            Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» δηλώνει πως η  αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης συνεπάγεται την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, του ΕΚΕΠΥ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας,  καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις προσλήψεων προσωπικού.
Η ανάπτυξη των Νοσοκομείων και η αναβάθμιση των λειτουργιών τους δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξαγγελίες και λόγια του αέρα, απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απαιτούμε την άμεση εκπλήρωση των στοιχειωδών προϋποθέσεων για την ασφαλή ένταξη του νοσοκομείου σε καθεστώς 24ωρης εφημερίας ανά 4ήμερο, όπως αυτές έχουν περιγραφεί σε πολλές προηγούμενες αποφάσεις μας και έχουν κατατεθεί στη 2η ΥΠΕ. Σημειώνεται πως δεν έχουν γίνει ούτε οι προσλήψεις που η Διοίκηση της ΥΠΕ θεώρησε επιβεβλημένες και υποσχέθηκε πως θα είχαν πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη του νέου συστήματος εφημέρευσης. Οι τραγικές ελλείψεις τραυματιοφορέων, παρασκευαστών και τεχνολόγων καθιστούν σε μερικές περιπτώσεις αδύνατη ακόμα και τη σύνταξη προγραμμάτων. Οι ελλείψεις νοσηλευτών και η ήδη ελλιπής στελέχωση των ΤΕΠ και των τμημάτων θα επιδεινωθούν τραγικά, ενώ η αναγκαστική μεταφορά προσωπικού από τα τακτικά ιατρεία θα σημάνει την περιστολή της λειτουργίας τους περισσότερο από 50%. Επισημαίνουμε επιπρόσθετα τις ελλείψεις ειδικευομένων ιατρών και επιμελητών σε συγκεκριμένα τμήματα, καθώς και την έλλειψη κλινικών βασικών ειδικοτήτων (νευροχειρουργική – ουρολογική) που είναι απαραίτητες για τη Γενική εφημερία. Τέλος οι τραγικές ελλείψεις υλικών, 2 ημέρες πριν την εξαγγελθείσα έναρξη του νέου συστήματος, ναρκοθετούν ακόμα και την ασφαλή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου.
Καταγγέλλουμε επιπλέον τη στάση της Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, η οποία έχει επανειλημμένως  χρησιμοποιήσει ανακριβή στοιχεία για τη στελέχωση του νοσοκομείου και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το έργο των εργαζομένων σε ένα νοσοκομείο με πληρότητα σχεδόν 100%. Από εδώ και στο εξής η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, καθώς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες γνωρίζοντας την κατάσταση του νοσοκομείου, παραπλανούν και υπεκφεύγουν με υποσχέσεις

Οι επιλογές που ερημώνουν και διαλύουν το σύστημα υγείας αποτελούν συνέχεια της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, που καταργεί κατακτήσεις αιώνων. Οι περικοπές στις προσλήψεις, με τις ρυθμίσεις 5:1, ή 7:1, οι ελλείψεις σε υλικά, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων και η μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης, ειδικά για όσους δεν θα έχουν να πληρώσουν θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την Υγεία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αποσαρθρώνει το σύστημα Υγείας και εξαγγέλλει την περικοπή των μισθών μας, γινόμαστε μάρτυρες της σκανδαλώδους επιχορήγησης του ιδιωτικού κεφαλαίου (αλλεπάλληλες χρηματοδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων κλπ). Η πολιτική αυτή είναι αποτυχημένη και έχει καταδικαστεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
·        Αναστολή της εφαρμογής του νέου συστήματος εφημέρευσης, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων. Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό από τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, τεχνολόγους, παρασκευαστές, ειδικευόμενους γιατρούς, μόνιμους επιμελητές, και διοικητικούς. Κάλυψη των κενών και επακόλουθη ένταξη σε 24ωρη εφημερία κάθε 4 ημέρες το συντομότερο δυνατόν.
  • Άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά που εμποδίζουν την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των ασθενών και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
·        Δημόσιο Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Σύστημα Υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε όποιον το έχει ανάγκη. Κάλυψη των κενών - στελέχωση και ανάπτυξη όλων των νοσοκομείων. Οχι στις συγχγωνεύσεις και τις καταργήσεις νοσοκομείων. Οχι στη μείωση των διαθέσιμών κλινών – ανάπτυξη νέων. Όχι στο κλείσιμο των τακτικών λειτουργιών των νοσοκομείων και στην παράδοσή τους στον ιδιωτικό τομέα.
·        Άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και της πληρωμής των εξετάσεων, ιδιαίτερα στη διάρκεια της εφημερίας. Είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση της λειτουργίας του νοσοκομείου.
·        Άμεση επιστροφή των περικομμένων αμοιβών μας. Δε δεχόμαστε καμιά μείωση στους μισθούς μας. Καμία συζήτηση περί ενιαίου μισθολογίου που σκοπό έχει την περαιτέρω οικονομική μας υποβάθμιση.
  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών εφημεριών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

·        Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1/4  στις 7πμ στο αίθριο του Νοσοκομείου και στις 9 πμ εξόρμηση και ενημέρωση των πολιτών για το νέο σύστημα εφημέρευσης.
·        Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου.
·        Ενημέρωση των ασθενών και των επισκεπτών του νοσοκομείου, καθώς και  των κατοίκων και των Δήμων της περιοχής για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, τις συνθήκες νοσηλείας και κάλεσμά τους σε συμπαράσταση στον αγώνα μας.
  • Κινητοποίηση στο χώρο των ΤΕΠ την Κυριακή 3/4  την ημέρα Γενικής Εφημερίας. Ενημέρωση των προσερχόμενων και κοινοποίηση της επικινδυνότητας της εφημερίας σε ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, ΣΟΤΥ
·        Συμμετοχή στο συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συντονισμός με τους άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας.
  • Νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 4/4 και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η εφαρμογή του νέου Συστήματος Εφημέρευσης.


Η  Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΓΝ «Αττικόν»

Δεν υπάρχουν σχόλια: