Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Δηλώσεις Ηλ. Μόσιαλου - για δαπάνες στην περίθαλψη- προσλήψεις στο ΕΣΥ με βάση τις πραγματικές ανάγκες

19/05/2011  (ΑΠΕ)


«Απολύσεις γιατρών στο ΕΣΥ, όχι. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός είναι να δούμε τις πραγματικές ανάγκες. Οι προκηρύξεις και οι θέσεις των γιατρών δεν έβγαιναν με βάση τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ. Όχι με βάση τι γιατρούς και τί ειδικότητες χρειαζόμαστε, αλλά με βάση ιστορικές κατανομές. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να προσλαμβάνουμε γιατρούς που έχουν υψηλές δεξιότητες και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες» είπε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Συμφώνησε με την ανάγκη για αξιολόγηση και των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ για τις περικοπές στις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες υπογράμμισε: «το 2000 διαθέταμε περίπου 1 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκτός νοσοκομείων. Είναι το ποσό που δίναμε στα φαρμακεία. Εννέα χρόνια μετά, το ποσό αυτό είναι 5,1 δισ. Μια αύξηση που υπερβαίνει το 400%, ενώ σε αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού δεν υπερέβη το 50-60%.

Το 2004 το ΙΚΑ έδινε γύρω στα 40 εκατ. ευρώ για εξετάσεις που γίνονταν στον ιδιωτικό τομέα. Το 2008 το ποσό αυτό ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ. Δικαιολογείται αυτή η έκρηξη της δαπάνης; Προφανώς όχι. Ο ΟΠΑΔ, το 2004 είχε ένα σύνολο δαπάνης ιατρικών εξετάσεων, επισκέψεων και φαρμάκου γύρω στα 850 εκατ. ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά, το ποσό αυτό διπλασιάστηκε. Η σπατάλη που έγινε όλο αυτό το διάστημα - τα τελευταία 8-9 χρόνια με αποκορύφωμα την τετραετία 2004-2008 - έγινε χωρίς να έχουμε δει καμία βελτίωση στις υπηρεσίες υγείας. Δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση που θα γίνει με την οργανωτική αναδιοργάνωση, αλλά και αναδιάταξη προσωπικού, ώστε να μεταφερθεί προσωπικό από κλινικές και υπηρεσίες όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση προσωπικού απ'' αυτή που χρειαζόμαστε. Και καλύτεροι μηχανισμοί εποπτείας του συστήματος υγείας.

Αυτό που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση είναι να θεσπίσει ενιαίους κανόνες λειτουργίας. Να φτιάξει σιγά-σιγά τα πληροφοριακά δίκτυα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα συμπεριλαμβάνει από εδώ και στο εξής και τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις παραπομπές από έναν γιατρό σε άλλον, έτσι ώστε να γνωρίζει το σύστημα τί πραγματικά συμβαίνει στην κίνηση των ασθενών και τι πραγματικά πληρώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: