Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ευαγγελισμός Επίσχεση και δωρεάν εξέταση


Με την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ανά χείρας, αντί της απόδειξης των πέντε ευρώ, εξετάστηκαν χθες το πρωί για ένα τρίωρο συμπολίτες μας στον «Ευαγγελισμό».
Η δεύτερη ημέρα της επίσχεσης εργασίας των νοσηλευτών του νοσοκομείου λόγω του ότι έχουν να πληρωθούν τις δεδουλευμένες υπερωρίες πέντε μηνών είχε και κλείσιμο των ταμείων, όπου οι ασθενείς πληρώνουν το αντίτιμο των πέντε ευρώ για ιατρική εξέταση.
«Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους υγειονομικούς», γράφει το γιγάντιο πανό που καλύπτει την κεντρική είσοδο, καλωσορίζοντας τον επισκέπτη του «Ευαγγελισμού». Οκτώ το πρωί και ο κόσμος αρχίζει και προσέρχεται για τις προκανονισμένες ιατρικές εξετάσεις του στη ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Στον διάδρομο που οδηγεί στα ταμεία όπου θα πληρώσει τα πέντε ευρώ για να μπορέσει να εξεταστεί είκοσι με τριάντα εργαζόμενοι του νοσοκομείου μοιράζουν την ανακοίνωση του σωματείου τους. «Θα προσκομίζετε την ανακοίνωση για να εξεταστείτε στα ιατρεία. Τα ταμεία είναι κλειστά. Είναι μια κίνηση συμβολική», ενημέρωναν τους προσερχόμενους.
Η ανακοίνωση
Το... πάσο για την ιατρική εξέταση έγραφε: «Εχουμε πληρώσει πάμπολλα για την υγεία μας, άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές για υγεία, φάρμακα, εξετάσεις, φακελάκια και μας καλούν να πληρώσουμε κι άλλα. Την ίδια ώρα μειώνουν τις κλίνες μέσω των συγχωνεύσεων και εκχωρούν το 20% των κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές... Αν οι συνθήκες για ένα νοσηλευτή ήταν δύσκολες, τώρα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες...
»Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των μέτρων με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, τη μείωση των μισθών, τις απολύσεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο οι παροχές στην Υγεία και θα παρέχεται πλέον ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών σαν να είναι φτωχοκομείο... Αρνούμαστε να συναινέσουμε...
»Εμείς οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουμε σοβαρά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, μη ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά, χαμηλούς μισθούς, απλήρωτη δεδουλευμένη εργασία, ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας... Σας καλούμε σε ενιαία δράση με κύριο αντίπαλο τα μονοπώλια της Υγείας που ευθύνονται για την κρίση... Συμβολικά κλείνουμε σήμερα τα ταμεία για να έχετε δωρεάν εξέταση...».
«Τα 5 ευρώ μετράνε»
Ολοι στα ιατρεία ήταν ενημερωμένοι και δέχονταν τους ασθενείς χωρίς την απόδειξη των πέντε ευρώ. Από τις 8.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί περίπου 150 άτομα με απορία αρχικά στο πρόσωπο αλλά με ευχαρίστηση στη συνέχεια εξυπηρετήθηκαν στα ιατρεία του νοσοκομείου.
«Και αυτά τα πέντε ευρώ είναι σημαντικά. Γιατί να τα δώσω, γιατί να τα δίνω. Εχω πληρώσει τόσα και τόσα για να έχω την υγεία μου. Να αντισταθώ όχι μόνο στα πέντε ευρώ αλλά σε όλες τις πληρωμές της Υγείας», είπε στην «Ε» ο 67χρονος Γιώργος Τασούλας, συνταξιούχος.
«Το κάνουν δύο, τρία, μετά πέντε ευρώ. Ο,τι θέλουν κάνουν. Κι εμείς δώσαμε, ξαναδώσαμε, θα ξαναδώσουμε.. Μας αφήνουν χωρίς επιλογή. Γιατί να μη στηρίξουμε μια τέτοια κίνηση», είπε ο 34χρονος άνεργος Παναγιώτης Νικολάου που συνόδευε τον πατέρα του σε τακτική εξέταση.
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο πραγματοποιούνταν μόνο τα επείγοντα χειρουργεία, αφού και χθες λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας.
Στις 11.30 εργαζόμενοι νοσηλευτές και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου συνάντησαν τον διοικητή, προκειμένου να λάβουν μια διαβεβαίωση για αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους υπερωριών.
«Τρεις φορές κοροϊδία»
«Μας έδωσε ένα χαρτί που λέει ότι, όπως τον πληροφορούν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, τα λεφτά Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα πληρωθούν έως τις 17 Ιουνίου, ενώ προφορικά πρόσθεσε ότι στην ίδια ημερομηνία θα έχουν καταβληθεί και τα δεδουλευμένα του Μαρτίου. Μας έχουν κοροϊδέψει τρεις φορές μέχρι τώρα με υποσχέσεις», είπε στην «Ε» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», βγαίνοντας από τη συνάντηση.
Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στον «Ευαγγελισμό», λέει στην «Ε» ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. «Απλήρωτοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο Υγείας μάς λέει ότι αυτό οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και ότι τα χρήματα υπάρχουν. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας είναι αναπόφευκτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: