Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

100 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΛΙΣΤΑΣ!

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΕΙΑΔΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ!

ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
Η βάρβαρη επίθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στον κόσμο της εργασίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπήεμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας έθεσε τα κριτήρια παραμονής των διαφόρων ειδικοτήτων στη λίστα των βαρέων και ανθυγεινών με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλειστούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι
Με βάση αυτά τα «προκρούστεια» κριτήρια οι ενταγμένοι στα ΒΑΕ θα πρέπει να περιοριστούν κάτω των 500.000 ατόμων, από 530.000-540.000 που είναι σήμερα και 750.000 πριν από λίγα χρόνια. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η οικονομική κρίση, η ανεργία και το Μνημόνιο (που επιτάχυνε την ύφεση) έχουν ήδη αναθεωρήσει τη λίστα.
Η αναθεώρηση της λίστας - αν και η τελική λίστα θα δημοσιευθεί μετά τις 20 Ιουλίου - θα ισχύσειαναδρομικά από την 1η Ιουλίου όπως καθορίστηκε πέρυσι με το Μνημόνιο, όπου προβλέφθηκε ότι μόνο το 10% των εργαζομένων μπορεί να είναι ενταγμένο σε αντίστοιχο καθεστώς. Οι απώλειες για τους εργαζόμενους που θα βγουν από τη λίστα θα είναι ισοπεδωτικές τόσο ως προς τις αποδοχές τους, που θα «πετσοκοπούν», όσο και ως προς τον χρόνο συνταξιοδότησής τους, ο οποίος θα μετατεθεί έως και 5 χρόνια.
Έτσι, η δραστική αναθεώρηση που ετοιμάζεται για τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό ειδικοτήτων στις οποίες εργάζονται σήμερα έως και 100.000 άτομα, ενώ αναμένεται να ενταχθούν έως και 50.000 εργαζόμενοι σε νέες -πλην βαριές- ειδικότητες.
Η εν λόγω αναθεώρηση θα γίνει μέσω των περιοριστικών και «προκρούστειων» κριτηρίων της επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, στα οποία περιλαμβάνονται μόνο τα εξής:
-  η εργασία σε βάρδιες (με νυκτερινό ωράριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, που περιλαμβάνει εργασία τουλάχιστον 5 ωρών μεταξύ 10 το βράδυ έως 6 το πρωί),
- η εργασία σε ύψος, σε βάθος (και η υποθαλάσσια εργασία), καθώς και η εργασία σε περιορισμένο χώρο και η εργασία εκτός στεγασμένου χώρου,
-  η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε εύρος διακύμανσης θερμοκρασίας,
- η τεκμηριωμένη έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας, με έμφαση σε καρκινογόνα και βιολογικούς παράγοντες,
- το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασίας και
- η διεθνής βιβλιογραφία (στο πεδίο της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, της Εργονομίας και της Ιατρικής της Εργασίας). Στοχαστικές (πιθανολογικές) προσεγγίσεις και εμπειρικά δεδομένα.
Παράλληλα, υποτίθεται ότι θα συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι επιστημονικές μετρήσεις αναφορικά με τους θορύβους, την ακτινοβολία, τη σωματική καταπόνηση (βλέπε κατάλογο επαγγελμάτων με βάση την κατανάλωση θερμίδων κατά την εργασία). Συγκεκριμένα θα γίνονται οι ακόλουθες μετρήσεις:
Φυσικοί παράγοντες, όπως θόρυβος, δονήσεις, ακτινοβολίες (υπεριώδεις, ιοντίζουσες, μη ιοντίζουσες), Laser, μικροκλιματικές συνθήκες (πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες), υπέρηχοι,
**χημικοί, όπως ερεθιστικοί, τοξικοί, καρκινογόνοι, μεταλλαξιογόνοι,
**βιολογικοί,
* εργονομικοί,
* διάφοροι, όπως χειρωνακτική διακίνηση φορτίων, στρες, εργασία σε βάρδιες και νυχτερινή εργασία, εργασία σε ύψος, βάθος ή περιορισμένο χώρο.
Ο αποχαρακτηρισμός θα αφορά τους νέους υπαλλήλους ή όσους έχουν λιγότερα από 3.600 βαρέα ένσημα. Για όσους έχουν περισσότερα από αυτά θα συνταξιοδοτηθούν με τις ισχύουσες διατάξεις (55ο και 9 μήνες φέτος με 35ετία και 53ο και 9 για μειωμένη) και σταδιακά στο 60ό με 35ετία (10.500 ένσημα μαζί με 2.100 πλασματικά) ή στο 58ο με μειωμένη. Όσοι έχουν λιγότερα από 3.600 ένσημα προτείνεται από την Επιτροπή να έχουν μειωμένο ωράριο ή περισσότερες ημέρες άδειας (ανάπαυσης).
Στα επαγγέλματα που αναμένεται να αποχαρακτηριστούν υπολογίζεται ότι θα περιλαμβάνονται οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια στη βαριά και χημική βιομηχανία, , οι εργαζόμενοι στη διασκέδαση, ψυχαγωγία και τον αθλητισμό κ.ά.
Είναι προφανές συνεπώς ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας όχι απλά συνεχίζεται αλλά κορυφώνεται, μέσω του μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών του νόμων και του επικαιροποιημένου μνημονίου. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι αύριο, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την τροϊκανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως φθηνή και αναλώσιμη πρώτη ύλη για την εκτόξευση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και διεθνών.
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική ισοπέδωσης της χώρας και «κινεζοποίησης» των εργαζομένων η αντίσταση του λαού προβάλλει ως μονόδρομος. Αντίσταση στους δρόμους και στις πλατείες μέχρι την προοδευτική ανατροπή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: