Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ε όχι και να ακουμπήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία (ας τα αρπάξουμε από τους συνταξιούχους)


Δεν θεωρεί ηθικό να μειώσει τους μισθούς των κληρικών ο Βενιζέλος.
Αλλά μειώνει τα "ψίχουλα" του ΟΓΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε σήμερα τη Μονή Πετράκη, για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κύριος Βενιζέλος μάλλον σκόρπισε την ικανοποίηση στη Μονή μέσα στις δύσκολες-για τους άλλους-ημέρες του Μνημονίου, αφού διέψευσε τις φήμες για περικοπές μισθών στους κληρικούς και μίλησε για συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τους μισθούς. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος υπουργός, είπε πως το ζήτημα είναι ηθικό και ότι το ποσό που θα εξοικονομούσε το κράτος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο-περικοπών δηλαδή- δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.

Το ζήτημα είναι τι θεωρεί σημαντικό, ο έχων και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Άνθιμου, Ευάγγελος Βενιζέλος και πως ορίζει ο ίδιος το “ηθικό”. Γιατί όπως αποκαλύπτεται σήμερα από δημοσιεύματα εφημερίδων, υπάρχει κρυφή συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας για τη μείωση όλων των χαμηλών συντάξεων, στη σελίδα 165 του αναθεωρημένου Μνημονίου.
 Στο Μεσοπρόθεσμο και συγκεκριμένα στον αναλυτικό πίνακα με τις «παρεμβάσεις» της πενταετίας 2011-2015 δεν υπάρχει αναφορά για μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτατα όρια συντάξεων των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων. Οπως όμως σημειώνει η “Αυγή”, στον συγκεκριμένο πίνακα, η απόφαση κυβέρνησης και τρόικας να περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων κρύβεται πίσω από την αναφορά «Μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας». Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομηθούν σωρευτικά πάνω από 640 εκατ. ευρώ μεταξύ 2012 και 2015 και συγκεκριμένα 100 εκατ. ευρώ το 2012, 150 εκατ. ευρώ το 2013 (αναγράφονται μόνο τα 50 εκατ. ευρώ που είναι η πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012) 180 εκατ. ευρώ το 2014 (αναγράφεται μόνο η πρόσθετη εξοικονόμησης 30 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 2012 και 2013) και 210 εκατ. ευρώ το 2015 (αναγράφονται μόνο 30 εκατ. ευρώ πρόσθετη εξοικονόμηση σε σύγκριση με το 2012 - 2014).


Εκτός όλων των άλλων, ενδιαφέρον έχει να σταθούμε λίγο παραπάνω στις δηλώσεις του Βενιζέλου, σχετικά με το τι περιμένει από την Εκκλησία ως αντάλλαγμα (εκτός και αν πιστεύετε ότι όντως ο λόγος που δεν τους φορολογεί, τους δίνει επιδοτήσεις, κτλ είναι "ηθικός"). Στο σχετικό ρεπορτάζ τουΒήματος λοιπόν διαβάζουμε το εξής ενδιαφέρον:
«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος «άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας».
Ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή, η άρχουσα τάξη δυσκολεύεται πολύ να πείσει τον κόσμο το γιατί "πρέπει" να τον ρημάξει, ώστε μια μικρή ολιγαρχία να καλοπερνάει, έχοντας συσσωρεύσει όλο τον πλούτο.

Από τη στιγμή που κινδυνεύει, προφανώς και χρειάζεται όλους τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που έχει στη διάθεση της για να κοροϊδέψει τον κόσμο. Και άρα χρειάζεται και την Εκκλησία, που κρατά τον κόσμο παθητικό και υποταγμένο ("αν σε χαστουκίσουν στο μάγουλο, γύρνα και το άλλο μάγουλο ώστε να σε χαστουκίσουν σε αυτό, και μην ανησυχείς που ζεις ή πεθαίνεις στη φτώχεια, διότι θα ανταμειφτείς πλουσιοπάροχα για αυτή σου την υποταγή στην άρχουσα τάξη όταν πεθάνεις, "σε μια άλλη ζωή". Σε αυτή τη ζωή φαίνεται ότι "πρέπει" να υποφέρεις για χατίρι των ολιγαρχών, όπως ο Χριστός υπέφερε για χατίρι μας").

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της Εκκλησίας - σίγουρα έχει χάσει την "αίγλη" του παρελθόντος (εξ ου και η ακροδεξιά επίθεση της εκκλησίας προς το κεντρικό κράτος, που "περιθωριοποιεί την εκκλησία και τη θρησκεία", μιας και έχει βρει πιο αποτελεσματικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς, όπως τα ΜΜΕ, κτλ), αλλά από την άλλη η εκκλησία έχει 2.000 χρόνια ζωής. Υπήρχε και βασίλευε πριν τον καπιταλισμό, καιεπί 2.000 χρόνια πουλάει επιτυχημένα τα ίδια ψέματα, παίζοντας με το φόβο του ανθρώπου για το θάνατο, και παρέχοντας πάντα σημαντικές υπηρεσίες στην άρχουσα τάξη, προωθώντας τον σκοταδισμό, και έχοντας απολέσει σχεδόν όλα τα προοδευτικά στοιχεία που πράγματι είχε ο χριστιανισμός όταν πρωτοεμφανίστηκε.

Είναι προφανές ότι ένας σύμμαχος που επέζησε για 2.000 χρόνια, και εξακολουθεί να ελέγχει τα μυαλά και τις καρδιές πολλών ανθρώπων δεν είναι μικρό πράγμα για την κυβέρνηση, ειδικά σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή. Και γι' αυτό δεν ακουμπά την εκκλησιαστική περιουσία για να τη δώσει στο λαό (για τους πιστωτές μπορεί και να το σκεφτόταν είναι η αλήθεια).

Αυτό (το να "ακουμπήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία", αλλά και τα υπόλοιπα προνόμια της εκκλησίας, το αφορολόγητο, κτλ) είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να κάνει το λαϊκό κίνημα στο μέλλον, καθώς καλείται να αναμετρηθεί με όλες τις μερίδες της άρχουσας τάξης. Και αυτό περιλαμβάνει προφανώς και την Εκκλησία (σημείωση: Προφανώς και κομμάτια του κατώτερου κλήρου θα βρεθούν στο πλευρό μας - αυτό το λέω γιατί πρόσφατα μου έδειχναν κάτι φωτογραφίες και δηλώσεις απλών παπάδων που είχαν βγει στους δρόμους, ενώ ένας δήλωσε ότι ντρέπεται για τη συμπεριφορά της Εκκλησίας που έχει μαζέψει τόσο πλούτο, κτλ, κτλ, κτλ)
http://tsak-giorgis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: