Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΑΤΤΙΚΟΝ Ή ΘΑΝΑΤΙΚΟΝ;

Πεθαίνοντας για ΜΕΘ , ΓΙΑΤΡΟΙ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ: ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ

ΑΤΤΙΚΟΝ Ή ΘΑΝΑΤΙΚΟΝ;

Αν οι ΜΕΘ σώζουν ζωές δίνοντας τον χρόνο και τη δυνατότητα στον άρρωστο να «ξαναγυρίσει» στη ζωή, γιατροί και νοσηλευτές τα βράδια της εφημερίας με τη λεγόμενη άμεση και επείγουσα ιατρική-νοσηλευτική σώζουν επίσης ζωές μη αφήνοντας τον άρρωστο να διαβεί τον... Ρουβίκωνα.

Γι' αυτό τα «επείγοντα» αποτελούν τη δυναμική εμπροσθοφυλακή σε κάθε νοσοκομείο, όμως οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό αφήνουν την ώρα της μάχης τούς στρατιώτες χωρίς πολεμοφόδια, με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Ενα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, το Αττικό, με έγγραφο-φωτιά δηλώνει ότι οι ζωές των ασθενών κινδυνεύουν και πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύσει έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Την ομολογία-διαπίστωση-προειδοποίηση κάνουν με έγγραφό τους, που φέρει ημερομηνία 6 Ιουνίου 2008, οι γιατροί του νοσοκομείου (πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ). Εχει προηγηθεί η προϊσταμένη του τμήματος Αθανασία Τζαμουράνη, η οοία σε άλλο έγγραφο με ημερομηνία 7 Απριλίου λέει περίπου τα ίδια πράγματα. Τέλος, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, και το Επιστημονικό Συμβούλιο με προεξάρχοντα τον πρόεδρό του, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, λίγο αργότερα σε συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου 2008 με ομόφωνη απόφαση υιοθετεί την πρόταση των γιατρών και ζητάει από το Διοικητικό Συμβούλιο να δοθεί κατά προτεραιότητα προσωπικό στο τμήμα επειγόντων αμέσως μόλις γίνουν προσλήψεις.

Οι γιατροί (Απόστολος Πέτρου, Αικατερίνη Δημουλά, Κων/νος Βασιλας, Ιωάννης Αρμενιακός) εκπέμποντας SOS προς πάσα κατεύθυνση δεν μασούν τα λόγια τους: δηλώνουν νέτα σκέτα ότι οι ασθενείς κινδυνεύουν και πως αν δεν έχουμε ακόμη θρηνήσει ζωές στις εφημερίες, αυτό οφείλεται στον «πατριωτισμό» γιατρών και νοσηλευτών.

Στο έγγραφό τους καταγγέλλουν:

* Στην εφημερία του νοσοκομείου «ανοίγει» μόνον μια χειρουργική αίθουσα για όλα τα επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν το γεγονός «μείζον πρόβλημα που σχετίζεται ευθέως με την ασφάλεια των ασθενών» και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούν: δηλαδή, αν από ένα τροχαίο μεταφερθούν μαζί δύο ή τρεις τραυματίες, κάποιοι θα μπουν στο χειρουργείο και κάποιοι άλλοι θα περιμένουν απ' έξω...

* Μετά τις 2.30 το μεσημέρι οι νοσηλευτές στα επείγοντα είναι δύο με τρεις και οι ασθενείς 150. Μετά τις 11 το βράδυ μένουν δύο νοσηλευτές και δύο τραυματιοφορείς, ενώ στην αναμονή υπάρχουν 40 και 60 ασθενείς. Στο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η μη απώλεια ζωών ασθενών οφείλεται και μόνο στην παραμονή, εθελοντικά και πέραν του ωραρίου του νοσηλευτικού προσωπικού».

* Για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις «μπαλώνουν» την κατάσταση μετακινώντας στις εφημερίες το λεγόμενο «επικουρικό προσωπικό». Αυτό, όμως, το μετακινούμενο προσωπικό «έχει άγνοια του χώρου και της χρήσης της υλικοτεχνικής υποδομής. Πολλές φορές δεν γνωρίζει φλεβοκεντήσεις και δεν είναι εξοικειωμένο με τις αρχές της επείγουσας νοσηλευτικής, γεγονός καθοριστικό για την άμεση και ασφαλή αντιμετώπιση ασθενών».

* Δεν υπάρχει γιατρός για τη διαλογή των αρρώστων. Χρόνια, επείγοντα και σοβαρά περιστατικά περιμένουν στον ίδιο πάγκο και η προτεραιότητα έχει να κάνει με την ώρα προσέλευσης, λες και πρόκειται για απογευματινό τέιον...

* «Δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, χειρουργεία, όμως το νοσοκομείο έχει... σύστημα υποδοχής ασθενών. Διοικητικοί υπάλληλοι καταγράφουν σε κομπιούτερ δημογραφικά στοιχεία, εξετάσεις, χρεώσεις εξετάσεων, εισαγωγές, σαν να πρόκειται για δημόσια υπηρεσία και όχι νοσοκομείο. Αποτέλεσμα: άρρωστοι και συγγενείς συνωστίζονται μπροστά στο γκισέ του διοικητικού υπαλλήλου, ενώ αυτό που χρειάζονται είναι το ιατρείο. Οι ασθενείς περιμένουν πάνω από τρεις ώρες για τη χρέωση και την τιμολόγηση των εξετάσεών τους. Από την αναγραφή από τον γιατρό μιας εργαστηριακής εξέτασης μέχρι την παραλαβή της συνήθως μεσολαβούν 5 με 7 ώρες...». Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, λένε οι γιατροί, που το αίμα μέχρι να φτάσει στο μικροβιολογικό χαλάει... Τότε, του βάζουν μια ένδειξη «δείγμα αιμολυμένο» και η εξέταση επαναλαμβάνεται. Εδώ ο όρος «επείγοντα περιστατικά" μάλλον ως χιούμορ μπορεί να εκληφθεί.

* Οι χώροι δεν επαρκούν, το έχει παραδεχτεί και ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιανόπουλος, σε επίσκεψή του στο Αττικό, χωρίς όμως μέχρι τώρα να γίνει το παραμικρό. Ακατάλληλο το καρδιολογικό, χειρουργικό και γυναικολογικό συστεγάζονται, το παιδιατρικό είναι ανάμεσα στα δύο παθολογικά, γαστρεντερολογικό, πνευμονολογικό και αγγειοχειρουργικό συστεγάζονται. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/10/200

Δεν υπάρχουν σχόλια: