Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010
Ποιός θα τοποθετήσει Διοικητές στα Νοσοκομεία;
Θεσσαλονίκη - Καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010
Παραμύθια. . . ενηλίκων
Η οικονομία όμως έπασχε από χρόνια και βαθιά προβλήματα, και τίποτα δεν γινόταν προς την κατεύθυνση της λύσης τους. Η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος βασίλευαν, ενώ ο δανεισμός του κράτους, λόγω της σταθερής ισοτιμίας του νομίσματος, γινόταν όλο και πιο φτηνός και η κυβέρνηση της χώρας κατέφευγε όλο και πιο συχνά σ' αυτόν για να καλύψει τις ανεπάρκειες της οικονομίας.
Έτσι τα ελλείμματα μεγάλωναν, το χρέος αυξανόταν και η κυβέρνηση το εξυπηρετούσε με περισσότερο χρέος. Ταυτόχρονα, το νόμισμα λόγω της σταθερής ισοτιμίας δεν μπορούσε να υποτιμηθεί, ενώ την περίοδο εκείνη γινόταν όλο και ισχυρότερο, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της να γίνονται πιο ακριβά στο εξωτερικό, η οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική και οι ξένες επενδύσεις πιο σπάνιες. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι ανταγωνιστικές της χώρες γίνονταν συνεχώς φτηνότερες μέσω της υποτίμησης των δικών τους νομισμάτων και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν εκεί.
Έτσι, η χώρα δανειζόταν χωρίς να παράγει αρκετά και ζούσε αμέριμνα πέρα από τις δυνατότητές της, μέχρι που κάποια στιγμή οι δανειστές της άρχισαν να απαιτούν περισσότερες εξασφαλίσεις με τη μορφή υψηλότερων τόκων, για να συνεχίσουν να τη δανείζουν. Αυτό δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο: το υπέρογκο χρέος έκανε ακριβό το δανεισμό και ο ακριβός δανεισμός αύξανε κι άλλο το χρέος.
Κάποτε έγινε το αναμενόμενο: Η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε αδυναμία εξόφλησης του χρέους της προς τους δανειστές της, δηλαδή πτώχευση.
Ο δανεισμός σταμάτησε, η σύνδεση της ισοτιμίας έπαψε, με αποτέλεσμα μια τεράστια υποτίμηση του παλιού νομίσματος (που επανήλθε), η οποία οδήγησε την οικονομία σε κατάρρευση: οι εισαγωγές έγιναν πανάκριβες και χιλιάδες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πέρασε στην ανεργία, μισθοί, συντάξεις και παροχές μειώθηκαν δραματικά και αποταμιεύσεις εξανεμίστηκαν.
Όπως είναι φυσικό, οι ξένοι δανειστές που έχασαν τα λεφτά τους επέβαλαν μέσω των διεθνών οργανισμών επαχθή μέτρα ανασυγκρότησης της οικονομίας, κάτι που η κυβέρνηση μιας πτωχευμένης χώρας ήταν φυσικά υποχρεωμένη να δεχτεί.
Βίαιες ταραχές ξέσπασαν και τα τραύματα της οικονομίας δεν επουλώθηκαν ποτέ.
(Πρόκειται για την Αργεντινή, η οποία κήρυξε πτώχευση το 2001. Το αργεντίνικο πέσο είχε συνδεθεί με το δολάριο δέκα χρόνια νωρίτερα. Οποιαδήποτε ομοιότητα με άλλες χώρες, κυβερνήσεις και οικονομικές καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.)"
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010
Κίνηση ματ από γιατρούς του Ε.Σ.Υ
Βρώμικη υπόθεση καθαριότητας σε νοσοκομείο
Σειρά παρατυπιών στις συμβάσεις καθαριότητας που έχει συνάψει μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας με ιδιωτικό συνεργείο αποκαλύπτει έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Σύμφωνα με το πόρισμα, το 2006 υπεγράφη σύμβαση καθαριότητας με ιδιωτική εταιρεία χωρίς προηγουμένως να δημοσιευθεί σχετική προκήρυξη. Η σύμβαση αυτή θεωρήθηκε προσωρινή και θα ίσχυε ώσπου να ολοκληρωθεί νέος διαγωνισμός για την καθαριότητα. Παρατάθηκε ωστόσο πέντε φορές από τότε και η παράταση ήταν τρίμηνη κάθε φορά. Μέσα σε δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2008, το τίμημα αυξήθηκε κατά 71,3% και το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβάλλεται κάθε μήνα στο ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας έφτασε τις 208.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ). Η αύξηση έγινε με το σκεπτικό ότι επεκτάθηκαν κατά 15% οι χώροι του νοσοκομείου και αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνταν στην καθαριότητα.
Από τον έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η καθαριότητα του νοσοκομείου κοστίζει ετησίως περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. Προσυμβατικός έλεγχος δεν έγινε, ενώ για την παράταση της σύμβασης δεν τηρήθηκαν οι ισχύουσες διατάξεις η Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Οι επιθεωρητές ζητούν να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και να διαβιβαστεί το πόρισμά τους στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου .
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010
Που το πάνε;
Μαθαίνουμε οτι τα εκλεγμένα μέλη στο Δ.Σ. του σωματείου των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν πατάνε στις συνεδριάσεις με αποτέλεσμα την αναβολή της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας.
- Συνάδελφοι των παραπάνω παρατάξεων δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και για ποιον λόγο ζητήσατε και πήρατε την ψήφο τους.
- Σαν έμπειροι συνδικαλιστές γνωρίζετε οτι πρέπει να σέβεστε τη βούληση των συναδέλφων σας, είτε είσαστε πλειοψηφία, είτε μειοψηφία.Το σαμποτάρισμα των διαδικασιών του σωματείου μας βλάπτει όλους, μαζί και εσάς που το κάνατε.
- Συνάδελφοι της ΑΝΑΣΑ προχωρήστε και χωρίς τους "έμπειρους". Μην τους περιμένετε γιατί ούτε τα προβλήματα και ο αγώνας για τη λύση τους μπορούν να περιμένουν ειδικά αυτή τη κρίσιμη στιγμή.
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Ακούσαμε...
Ακούσαμε οτι οι συνάδελφοι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου διαμαρτύρονται για το πως γράφονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και οτι αρνήθηκαν να υπογράψουν αυτά της 22ας συνεδρίασης γιατί δεν αποδόθηκαν πιστά και στην απόφαση έγινε προσπάθεια ωραιοποίησης και στρογγυλέματος της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο.
Στην επίμαχη αυτή συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της σύμπτυξης κλινικών και δραστηριοτήτων του νοσοκομείου εξ αιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, ειδικά νοσηλευτών, έως ότου έλθει το απαιτούμενο ελάχιστο προσωπικό (100 νοσηλευτές).
Η συζήτησε έγινε στη βάση ότι ο αριθμός των εργαζόμενων νοσηλευτών είναι κάτω του ορίου με τις προφανείς συνέπειες τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους, πράγμα που κατά την ώρα της συζήτησης αποδέχθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Ακούσαμε οτι στην απόφαση γράφεται ότι το προσωπικό του νοσοκομείου είναι οριακό !!! (sic) και υπάρχει ανάγκη σύμπτυξης κλινικών ή δραστηριοτήτων
Η προσπάθεια αλλαγής του χαρακτηρισμού και ωραιοποίηση της κατάστασης είναι φανερό ποιούς εξυπηρετεί , αλλά οι εκπρόσωποί μας τους πήραν είδηση και αντέδρασαν άμεσα.
Οι διοικούντες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιπέσει το νοσοκομείο και για ότι πρόκειται από εδώ και πέρα να συμβεί.
Τέτοιες προσπάθειες διαστρέβλωσης της κατάστασης μόνο αγανάκτηση μπορούν να πυροδοτήσουν και να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν δυναμικά αντιμέτωπους.
Συνταγή για χρυσές δουλειές
«Εχω 5 χειρουργεία, τα θες; Απάντησε σήμερα»
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Σχολιάζοντας μια απόφαση που ξεπέρασε τα όρια…
Η απόφαση του τελευταίου Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕΔΗΝ, που ψήφισε η ΠΑΣΚΕ, αποτελεί μια πρόκληση για τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια. Σπανίζει το γεγονός, Ομοσπονδία εργαζομένων, αντί να θέτει τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και την Πρόνοια, να επιχειρεί να παρουσιάσει το Κυβερνητικό έργο, να το ωραιοποιεί, απαριθμώντας μάλιστα αναλυτικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που κατά την γνώμη της «δίνουν λύσεις» σε προβλήματα.
Πέρα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία με αυτές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης πρέπει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ επίσης να μας πει. Οι όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης προέκυψαν εξαιτίας των δικών της αγώνων; Μήπως αντιλήφθητε κανένας εργαζόμενος κάτι τέτοιο;
Αλλά επειδή το Κυβερνητικό έργο στην υγεία είναι φτωχό και εξαντλείται σε θεσμικές παρεμβάσεις και μερεμέτια για να αντιμετωπιστούν επιμέρους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα κινείται στους ίδιους άξονες με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ κάνει μια ακόμα «χαριστική πράξη» στην Κυβέρνηση. Εγκαταλείπει ακόμα και αυτό το κουτσουρεμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που είχε η ίδια πριν από τις εκλογές.
Εγκαταλείπει το αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με κατώτερο μισθό 1350 €. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να αναρωτιέται αν η Κυβέρνηση θα παγώσει τους μισθούς και θα μειώσει τα επιδόματα. Καλά δεν ακούει τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν διαβάζει το πρόγραμμα σταθερότητας που κατέθεσε η Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες; Δεν διαβάζει ακόμα και τις ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ; Που ζει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, σε άλλη χώρα;
Κάνει γαργάρα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τη διαχρονική θέση του Υγειονομικού κινήματος για διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία. Αφήνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι από την υγεία, με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας, θα περικοπούν τεράστια κονδύλια όταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τα Νοσοκομεία και μονάδες πρόνοιας έφτασαν στο χείλος του γκρεμού. Ακόμα και οι δαπάνες στον κρατικό Προϋπολογισμό κινούνται στα περσινά απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Ούτε αυτό το αντιλήφθηκε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ;
Τυχαία μάλιστα απουσιάζει από την απόφαση αίτημα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό; Τι να υποθέσει κανείς; Ίσχυε άραγε η διαπίστωση που έκανε πριν από ένα χρόνο η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, ότι από το 2004 έφυγαν 10000 εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία και ήρθαν μόνο 5000 χωρίς να υπολογίζονται οι αποχωρήσεις το 2009; Ισχύει η διαπίστωση που έκανε η ίδια το 2008 ότι τα κενά στα Νοσοκομεία, με τους απαρχαιωμένους οργανισμούς, έφταναν 25-30.000 και προφανώς τα δυο τελευταία χρόνια διευρύνθηκαν; Αν αυτά ισχύουν πως επαναπαύεται στις 3000 προσλήψεις που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση για το 2010; Άραγε ακόμα και αυτές πως θα τις πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση; Με τα 27 εκατ. € που έχει γράψει στον Προϋπολογισμό και φτάνουν μόνο για 1500 προσλήψεις; Γιατί εγκαταλείφθηκε ακόμα και το δικό της αίτημα για 5000 προσλήψεις το χρόνο συν τις συνταξιοδοτήσεις; Μην μας πουν τέλος για τις 2950 θέσεις που τώρα προκήρυξε η Κυβέρνηση, αφού τις πάγωσε για τρεις μήνες, γιατί αυτές αποτελούν ένα μικρό μέρος των αποχωρήσεις των τελευταίων ετών.
Αλήθεια γιατί εξαφάνισαν τα αιτήματα για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, την χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ;
Για όλα αυτά δεν επιχειρώ να μιλήσω με βάση τις θέσεις και τα αιτήματα που πρόβαλε κάποια άλλη παράταξη, αλλά με αυτά που η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ) όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε και επέβαλε ως διεκδικητικό πλαίσιο στην Ομοσπονδία.
Τέλος αγκομαχώντας μιλούν για συμμετοχή στην Απεργία της ΑΔΕΔΥ χωρίς μάλλον να την πιστεύουν επαρκώς. Χαριτολογώντας μάλιστα θα έλεγα, ότι ο δαίμονας του υπολογιστή, αντιλαμβανόμενος τις πραγματικές τους προθέσεις, «χτύπησε» την απόφαση για απεργία και την έγραψε με πολύ ψιλά γράμματα.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να στηρίξει την Κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη για να μπορέσει η Κυβέρνηση να τον περάσει. Μπορεί και αυτό να συμβεί. Όμως η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει το ήδη ταλαιπωρημένο και με σοβαρά οργανωτικά προβλήματα Συνδικαλιστικό κίνημα στην υγεία σε μεγάλες περιπέτειες. Όσοι το αντιλαμβάνονται μπορούν έστω και τώρα να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν και να το βγάλουν από την αφάνεια.
Ένα είναι σίγουρο, τα κενά στη ζωή, όπως και στη φύση, καλύπτονται. Επειδή τα προβλήματα εξαιτίας των Κυβερνητικών πολιτικών θα οξύνονται, οι εργαζόμενοι θα βλέπουν την οικονομική και εργασιακή τους θέση να υποβαθμίζεται και το σύστημα υγείας θα βουλιάζει, θα βρουν το δρόμο για να αντισταθούν και να χαράξουν μια άλλη πορεία. Σε αυτή την πορεία κάποιοι θα συμπορευθούν και κάποιοι θα μείνουν πίσω.
Κόνιαρης Χρήστος
Μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010
SOS για νοσηλευτές
20/01/2010 (ΕΘΝΟΣ)
Πάνω από 2.500 αιτήσεις για μετατάξεις νοσηλευτών του ΕΣΥ έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας.Με αυτές ζητείται η μετακίνηση προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από πόλη σε πόλη, για οικογενειακούς λόγους.Η έλλειψη νοσηλευτών στο ΕΣΥ, ωστόσο, είναι τόσο έντονη, που η συνυπηρέτηση δεν ισχύει στον συγκεκριμένο κλάδο.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι έξι προς 1.000!Τα παραπάνω επισημαίνει με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, η διοίκηση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι -υπό τις συνθήκες αυτές- το έργο τους καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Οσο η χώρα μας δεν προσεγγίζει τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη -σημειώνουν- και η πολιτεία δεν επενδύει στο νοσηλευτικό προσωπικό, το ΕΣΥ θα είναι καταδικασμένο.
Η διοίκηση του Ομοσπονδίας εκφράζει τη συμφωνία της με την απομάκρυνση από το ΕΣΥ των εργαζομένων με συμβάσεις stage. Καλούν, όμως, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσει για την αντικατάστασή τους, καθώς 1.800 νοσηλευτές έχουν στο μεταξύ αποχωρήσει από το ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.
Η ήρα και το στάρι
Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει περιέλθει σε κατάσταση πανικού. Αντιλαμβανόμενη ότι οι γιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν σε Πανεπιστημιακές Κλινικές δεν ανέχονται πλέον το ρόλο του υποζυγίου και ξεκινούνδιαδικασίες αυτονόμησης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία με ιταμό τρόπο κάνει λόγο για διαδικασία «επαπειλούμενης διάλυσης των Πανεπιστημιακών Κλινικών». Η σύγκλητος επικαλείται ακόμη και κινδύνους για την υγεία των πολιτών, θεωρώντας πιθανόν την αυτονόμηση των γιατρών του ΕΣΥ ως μολυσματικό νόσημα!
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο έτερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αυτό του Ηρακλείου (κλικ εδώ), όπου τα έργα και οι ημέρες των πανεπιστημιακών έχουν προκαλέσει την επέμβαση του Υπουργείου Υγείας δείχνει παραστατικά ότι οδηγούμεθα σε έντονες εξελίξεις σε όλα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.
Ώρα λοιπόν να ξεχωρίσει η ήρα απ΄ το στάρι…
(Διαβάστε εδώ την απάντηση της ΕΙΝΑ στο Δελτίο Τύπου της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Πατρών)
Απο το ygeianet.gr
100 ημέρες στο Υπουργείο Υγείας
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών της νέας Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και αναφορικά με όσα έγιναν ή δεν έγιναν σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, η Ομοσπονδία μας απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικο καθώς και τους Αρχηγούς & Βουλευτές όλων των Κομμάτων
¨Αίτημα Παρέμβασης ¨
Προς:- Πρόεδρο Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικο
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.
Με όλο το σεβασμό που αρμόζει στο πρόσωπο και στο θεσμικό σας ρόλο, απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να εκφράσουμε όσο πιο επίσημα γίνεται την κραυγή αγωνίας ενός ολόκληρου Κλάδου, που εδώ και δεκαετίες, κατά κοινή παραδοχή, σηκώνει στους ώμους του το δυσβάσταχτο άγος της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της μοναδικής – ίσως εναπομείνασας κοινωνικής κατάκτησης, που σήμερα καταρρέει συμπαρασύροντας τους λειτουργούς του στην ανυποληψία.
Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε στους εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού Έθνους, τους Υπουργούς και Βουλευτές όλων των Πολιτικών Φορέων που νομοθετούν για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Λαού, σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας.
Κυρίες και Κύριοι, η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως εμείς ως εργασιακός Κλάδος καθημερινά τη βιώνουμε στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έφτασε δυστυχώς σε πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα, επίπεδα.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στην υποστελέχωση, που τα τελευταία χρόνια μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των υπηρεσιών Υγείας.
Αναφερόμαστε στην καθημερινή απαξίωση που βιώνουμε μέσω της παραβίασης και κατάλυσης κάθε έννοιας νομιμότητας τόσο σε επίπεδο εργατικής νομοθεσίας, σε επίπεδο ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας, όσο και σε επίπεδο Συνταγματικών υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι σε Πολίτες.
Μας πληγώνει αφάνταστα το επιχείρημα που επικαλούνται ορισμένοι, πως το Νοσηλευτικό Προσωπικό του ΕΣΥ είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και απολαμβάνουν προνόμια. Τι σχέση μπορεί να έχει μια Νοσηλεύτρια με έναν Δημόσιο Υπάλληλο Διοικητικής ή Τεχνικής Υπηρεσίας, που το μεσημέρι της Παρασκευής κλειδώνει το γραφείο του ή μαζεύει τα εργαλεία του για να επανέλθει τη Δευτέρα…
Τα δικά μας ¨προνόμια¨ είναι οι χιλιάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) και αδειών, είναι η μισθολογική εξαθλίωση με απολαβές καθηλωμένες σε επίπεδα δεκαετίας ΄90, είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών με πρόσχημα την υπέρβαση κονδυλίων την ώρα που Δημόσιο χρήμα διασπαθίζεται και κατανέμεται ανορθόδοξα σε ¨ημετέρους¨, είναι η εργασιακή εξουθένωση της μίας και μοναδικής Συναδέλφου μας απέναντι σε 40 ασθενείς και τους συνοδούς των στα Νοσηλευτικά Τμήματα. Δικό μας ¨προνόμιο¨ είναι η έλλειψη αξιοκρατίας στο σύστημα των μετατάξεων ή της ιεραρχικής εξέλιξης όπου η κομματική διαπλοκή υπερέχει των ¨αξιοκρατικών¨ κριτηρίων, η αδυναμία να δημιουργήσουμε και να συντηρήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας. Αυτή τη στιγμή στα συρτάρια του ΥΥΚΑ στοιβάζονται περί τις 2.500 αιτήσεις μετατάξεων από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη, από το Κέντρο στην Περιφέρεια και αντίστροφα, με κάθε μια απ΄αυτές να κρύβει πίσω της από ένα οικογενειακό δράμα, καθώς η συνυπηρέτηση στον Κλάδο μας ισχύει μόνο στα λόγια…
Μας πληγώνει και ταυτόχρονα μας αγχώνει το ότι η προσφορά του Κλάδου στην Ελληνική κοινωνία υπό τις παρούσες συνθήκες όχι μόνο δεν επιβραβεύεται, αλλά κινδυνεύει να ¨τιμωρηθεί¨ με τη μη ένταξη έως σήμερα στα Βαρέα & Ανθυγιεινά, με αυξήσεις ορίων ηλικίας στην ισοπεδωτική λογική των Ευρωπαίων Εταίρων μας σε έναν Κλάδο που κατά 95% γυναικοκρατείται, στο φορολογικό και μισθολογικό μας στραγγαλισμό στο όνομα της μείωσης του Δημοσίου χρέους εντελώς άδικα και παράλογα για εργαζομένους των 1.000 ευρώ…
Μας πληγώνει αφάνταστα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Πολιτικές Ηγεσίες του ΥΥΚΑ χρησιμοποιούν τον Κλάδο μας προκειμένου να πλειοδοτήσουν σε ¨εικονικές¨ προσλήψεις ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις στα τηλεοπτικά τους διαγγέλματα, σπορ στο οποίο επιδίδονται συνεχώς και διαχρονικά προκειμένου να δομήσουν το προφίλ του δημοφιλέστερου…
Η χώρα μας, διαθέτει τη μικρότερη αναλογία Νοσηλευτών / κάτοικο, μόλις 2/1.000 τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 6/ 1.000. Αυτό όμως που κυρίως δε διαθέτει η χώρα μας, είναι το απαραίτητο ¨απόθεμα¨ ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορέσει κάποτε να προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όσο λοιπόν θα ισχύουν αυτοί οι συσχετισμοί, και όσο η Πολιτεία δεν θα επενδύει στο Νοσηλευτικό Προσωπικό, το ΕΣΥ - και οι λειτουργοί του - στην Ελλάδα θα είναι καταδικασμένοι.
Μας πληγώνει το γεγονός, ότι η σημερινή Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ, παρ΄όλο που πέρασαν οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, δεν βρήκε το χρόνο μέχρι σήμερα να συναντηθεί με τους Νοσηλευτικούς Φορείς και τους αιρετούς εκπροσώπους του Νοσηλευτικού Προσωπικού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, την ίδια στιγμή που ζητά δημόσια συμμαχίες και συστράτευση για τη σωτηρία του ΕΣΥ…
Μας ενοχλεί που η Νοσηλευτική στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη, απουσιάζει από τη χάραξη Πολιτικής για την Υγεία με χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα την παλινωδία με τον εμβολιασμό για τον ιό Η1Ν1, όπου το ΥΥΚΑ δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους ίδιους τους λειτουργούς της Υγείας για την αναγκαιότητά του…
Μας πληγώνει η Κυβερνητική επιλογή εσπευσμένης στελέχωσης των ΜΕΘ με συμβασιούχους τη στιγμή που η - από τον Αύγουστο - έτοιμη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού καθυστερεί για τουλάχιστον 4 μήνες… Η βεβιασμένη απομάκρυνση 2.500 συναδέλφων μας που εργάζονταν στο ΕΣΥ με συμβάσεις stage (που επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους) και άλλων 1.800 που συνταξιοδοτήθηκαν, χωρίς εκ των προτέρων πρόβλεψη για την άμεση αναπλήρωσή τους…
Μας θυμώνει η απουσία εφαρμογής εμπνευσμένων πολιτικών τα τελευταία χρόνια και η υποκατάστασή τους από απλή διαχείριση της μίζερης καθημερινότητας, με αποτέλεσμα σήμερα, το 2010, η Ελλάδα να κατρακυλά στην τελευταία θέση στους σχετικούς πίνακες αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Υγείας. Που χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία διεξάγει έρευνα αυτή τη στιγμή σε βάρος της χώρας μας – προκειμένου σύντομα, και με μορφή πορίσματος να αποτυπωθεί η τραγική εικόνα που σας περιγράφεται και για μια φορά ακόμα, στο παραπέντε να αναζητηθούν λύσεις.
Μας εξοργίζει που το ΕΣΥ έχασε τον ανθρωποκεντρικό του στόχο και μεταλλάχτηκε σε άντρο διαφθοράς και πλουτισμού επιφανών λειτουργών του και λοιπών ¨επιτηδείων¨ με τις δικές μας πλάτες …
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.
Ζητούμε από εσάς, επικαλούμενοι την Πολιτειακή σας ιδιότητα, το εγνωσμένο κύρος που διαθέτετε σε πολιτικό επίπεδο, και με δεδομένη την αδυναμία πραγματοποίησης απευθείας διαλόγου με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ – με δική της υπαιτιότητα - να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες εκείνες που εσείς θα κρίνετε απαραίτητες ώστε επιτέλους να διαμορφωθούν συνθήκες συναίνεσης για τα ζητήματα της Υγείας γενικότερα και του Κλάδου μας ειδικότερα.
Συνθήκες, απαλλαγμένες από κομματικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστικές εμμονές, που θα δώσουν ελπίδα σε όλους εμάς που υπηρετούμε την κοινωνία, που θα οδηγήσουν σε μια πραγματική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, με μεταρρυθμίσεις ουσίας και όχι για τους τύπους, με αναδιάταξη πόρων και δυνάμεων, με αληθινή αξιοκρατία, με έμπρακτη αναγνώριση του έργου και του ρόλου των λειτουργών της Υγείας, με πάταξη της διαφθοράς, με κοινωνική δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια.
Με Τιμή & Εκτίμηση
Για την Εκτελεστική Επιτροπή ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Γ. Καναβός Τηλέμαχος Πατηνέας
Πίνακας Αποδεκτών προς κοινοποίηση:
-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΠΑΣΟΚ
-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΝΔ
-Γ. Γραμματέας & Κοιν. Ομάδα ΚΚΕ
-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΛΑΟΣ
-Πρόεδρος & Κοιν. Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010
Στο ΙΚΑ και οι δημόσιοι υπάλληλοι
Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αλλά και από τις δυσμενείς προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας ότι η δαπάνη για την κοινωνική ασφάλιση δύσκολα θα συγκρατηθεί εφέτος στα 14,5 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνεται χρόνο με τον χρόνο, προετοιμάζει το έδαφος για μεγάλες αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θεωρούνται «προνομιούχοι». Για αυτούς το σχέδιο προβλέπει να ακολουθήσουν στο ΙΚΑ τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
«Μοντέλο» των αλλαγών θα αποτελέσει η παρέμβαση που έγινε προ διετίας στον ΟΤΕ, όταν αποφασίστηκε η διάλυση του ξεχωριστού Ταμείου και η ένταξη των νέων εργαζομένων (των νεοπροσληφθέντων δηλαδή) απευθείας στο ΙΚΑ. Μάλιστα τότε διαφοροποιήθηκαν (μειώθηκαν) και οι αμοιβές των νέων εργαζομένων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών- που αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- θα ενταχθούν σταδιακά οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή όσοι προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Ετσι, με την πάροδο του χρόνου το Δημόσιο θα καταβάλλει τις εισφορές του κράτους και του εργοδότη στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, δηλαδή στο ΙΚΑ, για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη, η οποία θα είναι ενιαία για όλους. Αντιθέτως, όσοι υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο θα πάρουν σύνταξη σύμφωνα με όσα ισχύουν, εκτός από τις γυναίκες, για τις οποίες αναμένεται να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.
Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Ελλάδα για εξίσωση των ορίων ηλικίας με τους άνδρες, καθώς θεωρεί ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο είναι «επαγγελματική» και δεν έχει τον χαρακτήρα κοινωνικής ασφάλισης.
Οπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του Απριλίου και το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου.
Σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές
Καθοριστικό σημείο στις αλλαγές οι οποίες προετοιμάζονται είναι η σύνδεση των εισφορών με το ύψος των συντάξεων, με τελικό στόχο να γίνει το σύστημα περισσότερο ανταποδοτικό.
Το θέμα ήδη συζητείται στην Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία η καθηγήτρια κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδηκατέθεσε πακέτο μέτρων για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, προτείνοντας αλλαγές στη δομή τού συστήματος (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές).
Εν τούτοις η κυβερνητική πρόθεση εκφράζεται με σαφήνεια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση στο μέλλον της εθνικής σύνταξης, την οποία θα λαμβάνουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, και της ανταποδοτικής, η οποία θα είναι ανάλογη των εισφορών κάθε ασφαλισμένου.
Κατά τις πληροφορίες, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό θα απαιτηθούν τουλάχιστον επτά ως οκτώ χρόνια, καθώς οι αλλαγές είναι μεγάλες, ενώ θα οδηγήσει και σε μεγάλες περικοπές συντάξεων.
Βέβαιον πάντως πρέπει να θεωρείται ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρχει διαχωρισμός και ξεχωριστή κοστολόγηση των παροχών οι οποίες συνδέονται με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
Χαμηλοί τόνοι από τη ΓΣΕΕ
Με πολύ χαμηλούς τόνους η ΓΣΕΕ κάλεσε χθες την κυβέρνηση να προσανατολίσει την οικονομικήτης πολιτική προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας, της αναδιανομής του εισοδήματος, της ενίσχυσης του κοινωνικούκράτους, της τεχνολογικής και παραγωγικής ανασύστασης της ελληνικής οικονομίας. Η διοίκηση της συνομοσπονδίας σχολιάζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι«αξιολογεί το σημερινό πρόβλημα της ελληνικήςοικονομίας όχι τόσο ως διαχειριστικό πρόβλημαεσόδων- δαπανών, αλλά κυρίως ως αναπτυξιακόκαι κοινωνικό» και θεωρεί ότι «το σταθεροποιητικό μέλλον της ελληνικής οικονομίαςθα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των αναπτυξιακών και κοινωνικώντης διαστάσεων σε βάρος του κόσμου της μισθωτήςεργασίας».
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010
Μειώνουν μισθούς και μάλιστα αναδρομικά
Πέμπτη 14 Γενάρη 2010 | Σελίδα 10 |
Προάγγελο των περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων αποτελεί η πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στο «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο στους οποίους περιέκοψε ένα ειδικό επίδομα 102 ευρώ, ενώ ζητά απ' τον καθένας και 6.200 ευρώ ως αναδρομικά.
Οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» αμείβονται απ' το υπουργείου Υγείας καθώς το νοσοκομείο είναι πανεπιστημιακό. Ετσι οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» απ' το 2004 πήραν - όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι του υπουργείου Παιδείας - και ένα ειδικό επίδομα από 102 ευρώ. Ομως, μετά από έναν έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών κόπηκε για τυπικούς λόγους το επίδομα των 102 ευρώ - από τον Σεπτέμβρη του 2009. Και παρά τις υποσχέσεις της τέως και νυν κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένων και των υποσχέσεων της νυν υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου - όχι μόνο δε δίνεται το επίδομα αλλά ζητούν και από κάθε εργαζόμενο τα αναδρομικά απ' το 2004.
Αντιδρώντας οι εργαζόμενοι ξεκινούν απ' τη Δευτέρα, 18.1.2010, καθημερινές γενικές συνελεύσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και ώρα 9 π.μ.
Μέχρι που θα φτάσει η ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ;
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου, προκειμένου να εφαρμόσει το αντιλαϊκό σταθεροποιητικό πρόγραμμα σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εντολές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών. Θέλει τα βάρη τις κρίσης να τα φορτώσει στις πλάτες μας.
Στην κατεύθυνση αυτή προωθεί:
Τη μείωση των μισθών όλων των εργαζόμενων στο Δημόσιο, με την περικοπή 10% των επιδομάτων και το πάγωμα των μισθών για δεύτερη χρονιά σε όσους παίρνουν πάνω από 1450 € καθαρά.
Τη μετατροπή του Δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό με εγγύηση των παροχών από το κράτος σε επαγγελματικό δηλαδή στην ουσία ιδιωτικό.
Την μείωση της χρηματοδότησης στα Νοσοκομεία και τις μονάδες πρόνοιας για τις λειτουργικές τους δαπάνες.
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, όταν πριν από τις εκλογές μιλούσε για διατήρηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά και την εφαρμογή των ΒΑΕ και την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους υγειονομικούς
Εγγράφει στον προϋπολογισμό 27 εκατομμύρια ευρώ για προσλήψεις που αρκούν μόνο για 1500 περίπου νέες θέσεις, ενώ τα κενά στα νοσοκομεία και την πρόνοια ξεπερνούν τις 40.000.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική θα έπρεπε η ΠΟΕΔΗΝ να έχει ξεσηκωθεί και να οργανώσει τον αγώνα των υγειονομικών.
Δυστυχώς η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ) έχει επιλέξει να παίζει το ρόλο του χειροκροτητή της Κυβερνητικής πολιτικής.
Στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, επιχείρησε να ωραιοποιήσει τις γενικότερες πολιτικές της Κυβέρνησης αλλά και τις επιλογές στο χώρο της υγείας. Ταυτόχρονα όχι μόνο αρνήθηκε να πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση των υγειονομικών απέναντι στη επίθεση που έρχεται, αλλά αμφισβήτησε την αναγκαιότητα ακόμα και τη δυνατότητα της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φλεβάρη.
Η τακτική αυτή της ΠΑΣΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ είναι πρωτοφανής αφού τελικά η ηγεσία της δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών, ανεξάρτητα αν η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ) συνεχίζει να παίζει το ρόλο του χειροκροτητή του κυβερνητικού έργου, θα δώσει τη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Φλεβάρη μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, πολλοί εκ των οποίων είναι ψηφοφόροι της ΠΑΣΚΕ, που θα νιώσουν στο πετσί τους αυτές τις πολιτικές και βιώνουν καθημερινά τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, και θα προβάλλει την ανάγκη, μέσα από τις διαδικασίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
13 Ιανουαρίου 2009
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ευαγγελισμός.
Σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ίδρυμα. Με 16000 ρεπό χρωστούμενα λόγω της εγκληματικής υποστελέχωσης, οδηγούμαστε σε μία μόνιμη ψυχολογική και σωματοβιολογική εξόντωση, που έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ποιότητα και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, τους συνοδούς τους, την κοινωνία γενικότερα.
Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, καθώς λειτουργούμε στα λεπτά και δυσδιάκριτα όρια αντοχής σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του συστήματος. Τα νούμερα μιλούνε από μόνα τους. Τα επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά, απευθυνόμενοι προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς.
Στο Ίδρυμα εργάζονται αυτήν τη στιγμή 872 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών (ΠΕ: 52 νοσηλευτές με 50 κενές θέσεις, ΤΕ 532 νοσηλευτές με 125 κενές, ΔΕ 288 βοηθοί νοσηλευτές με 213 κενές). Επίσης, 25 βοηθοί θαλάμου και 69 μεταφορείς ασθενών, με 112 κενές σ΄αυτές τις δύο ειδικότητες. Επίσης απασχολούνται και 45 ΥΕ νοσοκόμοι, καθώς και 4 ΤΕ επισκέπτριες υγείας και 2 ΤΕ βρεφονηπιοκόμοι.
Το σύνολο μας κάνει τουλάχιστον 500 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού συνολικά, από όλες τις συναφείς ειδικότητες και πτυχία σχετικά με την φροντίδα και τη περίθαλψη του ασθενούς. Και αυτά τα νούμερα, υπόψην, βγαίνουνε με τον απηρχαιωμένο Οργανισμό του νοσοκομείου.
Με πόσο καθαρό μυαλό και ψυχική ισορροπία μπορεί να παρέχει ένας νοσηλευτής αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς όταν του χρωστάει η Νοσηλευτική Υπηρεσία 50 ρεπό κατά μέσο όρο?
Με πόσο καθαρό μυαλό και ψυχική ισορροπία μπορούν να εργαστούν οι νοσηλευτές όταν το καλοκαίρι, στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου δούλεψαν επί έξι (6) συναπτές εβδομάδες χωρίς ρεπό, ώστε να μπορέσουν να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια? (βλ.ορόφους – κλινικές-ανοιχτά τμήματα)
Με πόσο καθαρό μυαλό και ψυχική ισορροπία μπορούνε οι νοσηλευτές να περιθάλπουνε ασθενείς όταν εξοντώνονται στην βαρβαρότητα του κυκλικού ωραρίου («απόγευμα-πρωί-νύχτα και νύχτα και νύχτα») κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας ? (βλ Προεδρικό Διάταγμα 88/1999)
Στην 24ωρη εφημερία της 10ης Γενάρη (Κυριακή) πέρασαν από το ΤΕΠ του Ιδρύματος για εξέταση 1209 τουλάχιστον περιστατικά, (χωρίς το ιατρείο γρίπης και κάποια ιατρεία που μπορεί να μας ξεφύγανε) . Σε αυτό το σημείο τονίζουμε πως ήτανε μία «ήπια» εφημερία (!!!) καθώς καταγράφονται και 1800 προσελεύσεις περιστατικών, ενίοτε, στα Επείγοντα.
Η κατάσταση του νοσηλευτικού στα Επείγοντα είναι δραματική, είτε έχουμε προσέλευση 1200, είτε 1800 και 2000 περιστατικών καθώς, σε μόνιμη βάση, σε κάθε 8ωρη βάρδια απασχολούνται μόνο 7 νοσηλευτές και 3 βοηθοί νοσηλευτών!!!
Η νοσηλευτική υπηρεσία εκμεταλλευόμενη την εξουθένωση των νοσηλευτών και την αδυναμία τους να αντιδράσουν προχωρεί στην καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων τους.
Πληροφοριακά αναφέρουμε για το ρεπό «οφειλομένων παροχών» που χορηγούνταν στο νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων (1/μήνα εργασίας, δηλαδή 11/έτος). Πριν από δύο περίπου χρόνια εντελώς δημοκρατικά ανεστάλη η χορήγησή του, και αντ΄αυτού προτάθηκε πολύ έξυπνα να χορηγείται το ρεπό υπολογιστή, δηλαδή 1 ρεπό ανα 2 μήνες εργασίας (5/έτος). Έχουμε λοιπόν ένα έλλειμμα 6 ρεπό. Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω θέρους και αδειών, η νοσηλευτική υπηρεσία εντελώς δημοκρατικά πάλι ανέστειλε τη χορήγηση και αυτών των ρεπό υπολογιστή, χωρίς καμία δικαιολογία, και χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης από τους νοσηλευτές.
Επίσης, ανέστειλε και την χορήγηση του ρεπό «οφειλομένων παροχών» από τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές της Μονάδας Χημειοθεραπείας στην Ογκολογική, ενώ συνεχίζουν να το λαμβάνουν οι ΠΕ κ΄ ΤΕ νοσηλευτές στο ίδιο τμήμα!!
Για να μην αναφέρουμε φυσικά και την συνολική κατάσταση των νοσηλευτών σε κλινικές/ανοιχτά τμήματα που κάνουνε βάρδια 1 νοσηλευτής και 1 βοηθός νοσηλευτή / 50 ασθενείς, και μετρούνται εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό σε κάθε κλινική…
Αυτό είναι το ευχαριστώ της διοίκησης του Ευαγγελισμού προς το προσωπικό του που αναλώνεται καθημερινά στις βάρδιες και το κυκλικό ωράριο αντιμέτωπο με τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα του ΕΣΥ.
Το ζήτημα της προσφοράς αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας στον Ευαγγελισμό, δεν είναι πρόβλημα του Ευαγγελισμού. Αφορά όλο το ΕΣΥ και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Πολιτεία.
Αλλά καθώς βλέπουμε, αντιμετωπίζεται με ημίμετρα και στην ουσία μας αποκαλύπτεται η συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων νοσοκομείων, του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, με μόνιμο προσωπικό. Όταν με αφορμή την «γρίπη των χοίρων» έχουμε τουλάχιστον 25 νοσηλευτές στον Ευαγγελισμό με συμβάσεις ετήσιες ή διετείς, υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ ή του Καποδίστρειου Πανεπιστημίου Αθηνών, καταλαβαίνουμε τι σχέδια έχουνε για το μέλλον.
Βαθμιαία θα αρχίσουνε να κυκλοφορούνε ανάμεσά μας συμβασιούχοι επικουρικοί, χωρίς ποτέ να καλύπτουνε αυτές τις λειτουργικές κενές θέσεις με μόνιμους. Πληροφοριακά το τελευταίο διάστημα ξανανοίξανε στο Ίδρυμα τουλάχιστον γύρω στις 10 κλίνες σε διάφορες Μονάδες. Μέχρι να αναλάβουν πλήρως τα καθήκοντά τους και να γίνουν λειτουργικοί θα περάσουν 3 μήνες τουλάχιστον. Κι όταν οι συμβάσεις λήξουν? Και μετά ? Θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη βαρβαρότητα ? Όπως πριν από κάποιους μήνες, αλλά και σε περιόδους εορτών, όπου δούλευε 1 νοσηλευτής με 4 και 5 ασθενείς? Δηλαδή σε κάθε περίοδο εορτών/θερινών αδειών θα πρέπει να εξοντωνόμαστε δουλεύοντας χωρίς ρεπό, με μειωμένο προσωπικό, κινούμενοι εντός και εκτός των ορίων ασφαλείας?
Κι όλα αυτά, με ποια υλική αναγνώριση ? με ποιες υλικέςαπολαβές ?
Συντελείται ένα διαρκές έγκλημα όταν το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ δεν είναι ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά, όταν οι μισθοί μας παραμένουνε εξοργιστικά καθηλωμένοι, και επιπλέον με την πρόσφατη μαζική από τα ΜΜΕ χειραγώγηση και ιδεολογική «τρομοκρατία των ελλειμμάτων και του ΑΕΠ» προχωρούνε σε μείωση έως και 10% στους μισθούς και τα επιδόματα!!
Καταλήγοντας, απευθύνουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας δύο ερωτήματα προς δύο αποδέκτες και περιμένουμε απαντήσεις.
1) Γιατί εδώ και τόσα χρόνια, με όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στο Ίδρυμα, δεν προχωρά η Διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία σε σύμπτυξη κλινικών? Ποιόν συμφέρει να υπάρχουν ανοιχτές κλινικές, χωρίς στοιχειωδώς επαρκή αριθμό νοσηλευτών-που να είναι και αυτοί ξεκούραστοι, ψυχικά ισορροπημένοι, έτοιμοι για δουλειά- που θα νοσηλεύσει τους ασθενείς? Σίγουρα τις τσέπες κάποιων μεγαλογιατρών, φακελάκηδων, διευθυντών-επιμελητών, αλλά σίγουρα όχι την υγειονομική πλειοψηφία , και σίγουρα όχι τους χρήστες υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, τους μισθωτούς/συνταξιούχους/ανέργους/μετανάστες/αναξιοπαθούντες που στέκονται στην ουρά στα Επείγοντα, που στοιβάζονται στα ράντζα (από την εφημερία της 10/1 αναπτύχθηκαν 75 ράντζα!) στις κλινικές του Ιδρύματος.
2) Γιατί δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας, αυτεπάγγελτα, καθώς έχουνε γίνει δεκάδες ανάλογες καταγγελίες/ανακοινώσεις στο παρελθόν για την κατάσταση στο Ίδρυμα? Γιατί δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας για την κατάσταση, πχ, στην Ψυχιατρική, όπου νοσηλεύονται – κατά διαστήματα μετά από εφημερία- μέχρι 40 και ψυχικά ασθενείς, καθώς αναπτύσσονται έως και 20 ράντζα στον διάδρομο της Ψυχιατρικής?
Για όλα αυτά, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως στο επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των στοιχειωδών και αυτονόητων εργασιακών μας δικαιωμάτων. Διότι τελικά, στην ιστορία και στην συλλογική μνήμη, είναι καταγεγραμμένο πως χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται ποτέ.
Από το συνάδελφο Σταύρο Θεολόγου