Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

«Αγοράζουν υλικά έως 30 φορές ακριβότερα»

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο όργιο που γίνεται με τις προμήθειες των νοσοκομείων και τις τιμές του "παρατηρητηρίου" θυμίζοντας σας την πρόσφατη ανάρτηση στις 20 Μάη "Ο κακός λύκος και τα χαζά γουρουνάκια"

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σήμερα δημοσιεύει σχετικό άρθρο με αφορμή επιστολή Ελληνικής εταιρίας που ενώ κάνει εξαγωγές, οι δικοί μας "λογιστές" την απέκλεισαν απο την ντόπια αγορά γιατί . . . "είναι πολλά τα λεφτά Ανδρέα"
"
Παραλογισμό και χάος στο σύστημα προμήθειας υλικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας καταγγέλλουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Anatomic Help», που ιδρύθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και διατηρεί το εργοστάσιό της στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Επισημαίνουν ότι τα ορθοπεδικά και ανατομικά προϊόντα που παράγουν εξάγονται σε όλο τον κόσμο, όμως τα ελληνικά νοσοκομεία και το ΙΚΑ αγοράζουν τα ίδια προϊόντα από αλλού, πληρώνοντας 10 έως 30 φορές περισσότερο.

Με επιστολή στις 17 Μαΐου προς τον υπουργό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παναγιώτης Γιαννούλης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο. Παράγουμε και προσφέρουμε προϊόντα σε τιμές 30 και 20 και 10 φορές χαμηλότερες από τις τιμές του Παρατηρητηρίου (δημόσια νοσοκομεία), από τις τιμές ΙΚΑ (εγκύκλιος 37) κι ενώ εξάγουμε σε 16 χώρες, αδυνατούμε να προμηθεύσουμε ελληνικά νοσοκομεία και ΙΚΑ».

Μάλιστα, για την ενημέρωση του υπουργού, η εταιρεία παραθέτει και έναν ενδεικτικό πίνακα με 15 προϊόντα-κωδικούς και τις τιμές του Παρατηρητηρίου, του ΙΚΑ και της εταιρείας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου οι αποκλίσεις τιμών είναι τεράστιες αποτελούν: α) Νάρθηκας κορμού τριών σημείων, για τον οποίο η τιμή Παρατηρητηρίου φτάνει στα 288 ευρώ, του ΙΚΑ (εγκύκλιος 37) στα 376 ευρώ, ενώ η τιμή της εταιρείας είναι στα 49,80 ευρώ, β) Νάρθηκας γόνατος τεσσάρων σημείων με αντίστοιχες τιμές: 444 ευρώ, 600 ευρώ και 47 ευρώ, γ) Καρότσι τροχήλατο μεταφοράς ασθενών απλό: 420,74 ευρώ, 269 ευρώ και 85,30 ευρώ.

Ο κ. Γιαννούλης επισημαίνει στον Ανδρέα Λοβέρδο: «Επειδή στελέχη των υπηρεσιών σας εξέφρασαν κατά καιρούς σκεπτικισμό κατά πόσον οι τιμές αυτές είναι πραγματικές, σας ενημερώνουμε ότι οι ίδιες τιμές υπάρχουν και έχουν υποβληθεί στην προσφορά της εταιρείας μας στους πρόχειρους διαγωνισμούς δεκάδων νοσοκομείων», ενώ θέτει με νόημα και το εξής ερώτημα: «Πόσους μήνες άραγε θα περιμένουμε για να αναδειχθούν οι μειοδότες προμηθευτές σε διαγωνισμούς που υποτίθεται ότι γίνονται για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες;».

Κατόπιν αυτών, οι άνθρωποι της εταιρείας διατυπώνουν εύλογους προβληματισμούς θέτοντας μεταξύ άλλων ερωτήματα όπως:

* Ποιος εμποδίζει μέχρι τώρα τη διενέργεια ενός κεντρικού διαγωνισμού για την προμήθεια υγειονομικού υλικού για τις ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, για να ελαφρυνθούν 20 και 30 φορές οι δαπάνες αγοράς;

*Αξιολογήθηκε ποτέ πόσα εκατομμύρια πληρώνουν οι φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι από την παράλειψη αυτή;

Και προσθέτει: «Σήμερα στο εργοστάσιό μας στο Κιλκίς θα μπορούσαν να εργάζονται άλλοι 200 Ελληνες και ταυτόχρονα το ελληνικό Δημόσιο και τα Ταμεία να ελαφρύνονται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». *"
Ουστ από δω λαμόγια 

Δεν υπάρχουν σχόλια: