Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Καταργεί στην πράξη την άδεια ακτινοπροστασίας των εργαζομένων στα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών η κυβέρνηση και εισάγει τις ασφαλιστικές εταιρείες στα νοσοκομεία!!!

Στη συζήτηση  στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής  για το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις ο υπουργός υγείας δήλωσε ότι θα καταθέσει τρεις προσθήκες που θα προβλέπουν τα εξής:
1.Επανακαθορίζονται σύμφωνα με το πόρισμα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι όροι για τις υποχρεωτικές ημερήσιες άδειες των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακτινολόγων, γιατρών και προσωπικού.Προβλέπεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη η αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται για να καθορίζονται οι μέρες αδείας.
Η διάταξη αυτή πρακτικά καταργεί την άδεια ακτινοπροστασίας
2.Επικαιροποιούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Αλέκου Παπαδόπουλου από το 2001 για την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και ασθενών που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρίες, με την προσθήκη ότι θα ισχύσει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο.
Στην ουσία παραχωρούνται και μάλιστα τα «καλύτερα»   κρεβάτια των νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες και θα τα διεκδικήσουν,  αφού θα καταβάλουν και ειδικό αυξημένο μισθολόγιο.
Ο λαός θα προωθείται στα …υπόλοιπα.
3. Χρόνια πάσχοντες που περιθάλπονται από Δημόσια Νομικά Πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης ή νοσηλεύονται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.
Στην ουσία ακόμη ένα ληστρικό μέτρο για ανθρώπους που υποφέρουν.
Όμως από αυτό εδώ το ιστολόγιο θέλουμε να  καταδικάσουμε και  την τακτική που ακολουθούν ορισμένοι κλαδικοί σύλλογοι υγειονομικών όπως ο λεγόμενος Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ακτινολόγων,  οι οποίοι αντί  να βγούν και να καταγγείλουν την κυβέρνηση  και το υπουργείο υγείας για τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν και αντί να ξεσηκώσουν  τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις, τους απέστειλαν σήμερα μαζικά το παρακάτω μήνυμα.
«Αγαπητέ Συνάδελφε
Με αφορμή τις συζητήσεις και τις “ειδήσεις” που δημοσιεύονται  στα ΜΜΕ και στο Υπουργείο Υγείας για την άδεια των 45 ημερών των γιατρών ακτινολόγων, σε ενημερώνουμε:
Το συμβούλιο του ΠΑΣΤΑ θεωρεί ότι την ώρα αυτή κάθε ανακίνηση του θέματος από εμάς (έστω και για υποστήριξη του) εκτιμούμε ότι δεν θα έχει θετική έκβαση.
Η επιδρομή της κυβέρνησης με την βοήθεια των  ΜΜΕ στρέφεται σε εργασιακές κατακτήσεις κάθε κλάδου υπαλλήλων. Οι αντιρροπιστικές παροχές για να καλυφθούν ανεπάρκειες χρόνων παίρνονται βίαια πίσω. Η κυβέρνηση  χτυπάει και  αφαιρεί δήθεν παροχές τύπου ακτινολογικής αδείας, όταν είναι γνωστό ότι οι συνθήκες ακτινοπροστασίας στην χώρα πάσχουν συστηματικά από χρόνια. Τα εμφανιστήρια εκπέμπουν αναθυμιάσεις, τα ακτινοθεραπευτικά και η πυρηνική ιατρική εργάζονται κάτω από αδιευκρίνιστες και προβληματικές συνθήκες ακτινοπροστασίας. Με σύμμαχο την διαμορφωνόμενη  κοινή γνώμη από τα ΜΜΕ , η κυβέρνηση στρέφει όλους εναντίον όλων.
Είναι μεθοδευμένη συνάδελφε  η προσπάθεια κατά της ακτινολογικής άδειας , και δεν είναι τυχαία καθόλου η στιγμή που το θέμα βγήκε στην επιφάνεια. Από μήνες τώρα στα κέντρα αποφάσεων του υπουργείου υγείας προετοιμάζεται η επίθεση αυτή, μαζί με τόσες άλλες.
Η έλλειψη προσωπικού είναι μια πραγματικότητα που την ζούμε καθημερινά, και το υπουργείο επιχειρεί  στα πλαίσια των επιταγών της τρόικας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού.
Ωστόσο συνάδελφε, διεθνώς, η ακτινοπροστασία και εργασιακή απασχόληση των συναδέλφων μας στην Ευρώπη αντιμετωπίζονται μέσα από ειδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά στην χώρα μας ποτέ δεν ίσχυσαν παρότι από χρόνια ο σύλλογος μας και η ΠΟΕΔΗΝ το έχει απαιτήσει.
Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι με βάση τους κανονισμούς ακτινοπροστασίας   επιτρέπεται στο προσωπικό των εργαστηρίων (Τεχνολόγους-Χειριστές-Γιατρούς) να παίρνουν 20 μιλισίβερτ (mSv) το χρόνο, και συνολικά 100 mSv την πενταετία σαν αποτέλεσμα της εργασιακής τους απασχόλησης και αυτό θεωρείται αποδεκτό, με βάση ευρωπαϊκούς κανονισμούς ακτινοπροστασίας. Μάλιστα, οι αμερικανικοί κανονισμοί ακτινοπροστασίας επιτρέπουν ακόμα μεγαλύτερες δόσεις σε επαγγελματικά εκτιθέμενους.
Ύστερα από αυτά Συνάδελφε, εκτιμούμε ότι μια ανακίνηση του θέματος αυτού δεν θα οδηγήσει σε θετική έκβαση τον κλάδο μας, και θεωρούμε ύποπτη, επικίνδυνη και ζημιογόνο κάθε κίνηση από όπου και αν προέρχεται σαν δήθεν υπεράσπιση κεκτημένων μας. Είναι καλύτερα να αφήσουμε να πέσει το θέμα από την επικαιρότητα.
Δεν επιχειρούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς εκτιμούμε πως  δεν μπορεί να γίνει διάλογος (που δεν τον κάνει άλλωστε πλέον η κυβέρνηση).
Εκεί που έχουμε και επιχειρήματα και βιβλιογραφικά δεδομένα, διεκδικούμε πειστικά και με αξιώσεις. Για παράδειγμα, δείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου aktinotechnologia.com την πρότασή μας για την υπαγωγή του κλάδου μας στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ακόμα η έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση του ΠΑΣΤΑ απέτρεψε την υπαγωγή μας στην αύξηση του ωραρίου εργασίας μας, στον δημόσιο τομέα.
Ο ΠΑΣΤΑ ασκεί υπεύθυνη δράση και με επιχειρήματα και τεκμήρια, (όπου υπάρχουν) συντονίζει τον  κλάδο μας περισσότερο από 37 χρόνια.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Δ.Σ. του ΠΑΣΤΑ
Τώρα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αξίζει το κόπο οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων της χώρας μαζί με την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα, να στείλουν και …μαζικά συγχαρητήρια στον  ΠΑ.Σ.Τ.Α.
Πραγματικά αγωνιστικός σύλλογος!!!
ΠΗΓΗ:   Aγωνιστική Παρέμβαση

Δεν υπάρχουν σχόλια: